Ολόκληρο το σχέδιο για την ψηφιακή Ευρώπη του 2020

Μια τολμηρή πρόταση για την Ψηφιακή Ευρωπη του 21ου αιώνα παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης «Κοινωνία των Πληροφοριών και ΜΜΕ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Μια τολμηρή πρόταση για την Ψηφιακή Ευρωπη του 21ου αιώνα παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης «Κοινωνία των Πληροφοριών και ΜΜΕ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το σχέδιο που τιτλοφορείται «Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη» (Digital Agenda for Europe) προβλέπει διπλασιασμό των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία και σημαντική επιτάχυνση της ουσιαστικής χρήσης του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Για να επιτευχθεί αυτό έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι όπως:

– Ευρυζωνική πρόσβαση για όλους τους Ευρωπαίους μέχρι το 2012

– Διαμόρφωση ενιαίας ψηφιακής αγοράς όπου το 2015 θα πραγματοποιεί συναλλαγές το 50% των ευρωπαίων

– Μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του ποσοστου των πολιτών που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτο κάτω του 15%

– Ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούνται απο την πλειονότητα του πληθυσμού

– Διπλασιασμός των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία

– Αξιοποίηση της τεχνολογίας για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κώστας Γληνός, Βιβή Μίχου και Νάνσυ Πασκάλ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το «Ψηφιακό Θεματολόγιο» και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους εγχώριων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με παρουσίαση της δράσης σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το Ψηφιακό Θεματολόγιο, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος τον Μάιο, αποτελεί την πρώτη από τις επτά ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ευρώπη 2020», οι οποίες αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί στο σύνολό τους μέχρι τις αρχές του 2011. Σε αυτά τα επτά πεδία, όπως είπε ο κ. Γληνός, προβλέπεται στο μέλλον η υλοποίηση συνολικά 101 δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις οποίες οι 31 θα είναι νομοθετικού περιεχομένου. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ελληνικοί φορείς και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να ενημερωθούν για το Ψηφιακό Θεματολόγιο. Η κυρία Μίχου επεσήμανε ότι γενικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση του Ψηφιακού Θεματολογίου από τα κράτη μέλη και αυτό τονίστηκε στις ελληνικές Αρχές και στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική «εθνική» ψηφιακή ατζέντα ουσιαστικά έχουν κοινούς στόχους και επισήμανε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο της χώρας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2011.

Ολόκληρο το σχέδιο για την ψηφιακή Ευρώπη του 2020

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία