Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε νέες σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπό το βάρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων. Εν όψει της σημερινής αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής σε αυτή, πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια αναζήτησαν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην κίνηση του μεγαλύτερου ελληνικού τραπεζικού ομίλου ρευστοποιώντας τις θέσεις τους σε άλλες μετοχές. Πλέον οι μετοχές διαπραγματεύονται στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την κατάθεση πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας το περασμένο καλοκαίρι.

Σε νέες σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπό το βάρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων. Εν όψει της σημερινής αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής σε αυτή, πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια αναζήτησαν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην κίνηση του μεγαλύτερου ελληνικού τραπεζικού ομίλου ρευστοποιώντας τις θέσεις τους σε άλλες μετοχές.

Πλέον οι μετοχές διαπραγματεύονται στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την κατάθεση πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας το περασμένο καλοκαίρι. Ο γενικός δείκτης της αγοράς έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1.492,36 μονάδων με πτώση 2,09%, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κεφαλαιαγορές κατέγραφαν κέρδη. Σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα των τελευταίων ημερών διαμορφώθηκε ο ημερήσιος τζίρος που έφθασε στα 127 εκατ. ευρώ.

Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,52%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας κατά 1,33% και ο Small Cap της μικρής κατά 2,55%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μετοχών.

Από τους 217 τίτλους που έκαναν πράξη, μόλις 53 ενισχύθηκαν έναντι 132 που υποχώρησαν, ενώ 32 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ασφάλειες, η Υγεία, οι τράπεζες, το εμπόριο και τα χημικά.

Στον αντίποδα, με άνοδο έκλεισε μόνον ο δείκτης των εταιρειών τεχνολογίας, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες για τα προσωπικά και οικιακά είδη, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και τη βιομηχανία.

Εν τω μεταξύ νέα επιδείνωση σημείωσε το επενδυτικό τοπίο για τα κρατικά ομόλογα της περιφερειακής Ευρώπης. Τις πιέσεις πυροδότησαν οι ανεπιβεβαίωτες φήμες για επικείμενη προσφυγή της Ιρλανδίας στο ΔΝΤ μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν η ενίσχυση του ρίσκου κρατικού χρέους, με τα spreads και τα CDS της περιοχής να διευρύνονται.

Η προαναφερθείσα τάση ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες, με τα περιθώρια απόδοσης των 10ετών κυβερνητικών χρεογράφων τους έναντι του γερμανικού Βund να διαμορφώνονται σε νέα υψηλά έτους, ξεπερνώντας τα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν κατά το αποκορύφωμα της κρίσης κρατικού χρέους την άνοιξη.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές βλέπουν πλέον τις προσπάθειες περιορισμού των υψηλών ελλειμμάτων των ΡΙGS να προσκρούουν στη μείωση των φορολογικών εσόδων που προκαλούν η δημοσιονομική λιτότητα και η συνεπακόλουθη επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς και στην άνοδο της ανεργίας.

Μετοχές
* Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντικές αντιστάσεις απέναντι στο γενικότερα πτωτικό κλίμα παρουσίασε ο τίτλος. Εκλεισε στα 3,68 ευρώ με απώλειες της τάξεως του 0,30%, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έπεσε κάτω από τα 3,65 ευρώ. Υψηλή ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα. * ΟΤΕ: Πάτο δείχνει να έχει πιάσει η μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο παρά τις απώλειες σε ολόκληρο το ταμπλό δείχνει να αντιστέκεται. Χθες οι απώλειές της περιορίστηκαν στο 1,06%, με τον τίτλο να κλείνει στα 5,60 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk