Διόρθωση πορείας ζητεί το ΔΝΤ

Μέτρα για να στηριχθούν τα έσοδα και νέες περικοπές δαπανών για να παραμείνει το πρόγραμμα εντός στόχων, ζήτησαν χθες αργά το απόγευμα τα στελέχη της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που ολοκληρώθηκε χθες στις 22.00 το βράδυ. Οι επικεφαλής της τρόικας ( Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ) θα συναντηθούν και σήμερα το πρωί με το οικονομικό επιτελείο και αύριο θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Προς το παρόν η …

Μέτρα για να στηριχθούν τα έσοδα και νέες περικοπές δαπανών για να παραμείνει το πρόγραμμα εντός στόχων, ζήτησαν χθες αργά το απόγευμα τα στελέχη της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που ολοκληρώθηκε χθες στις 22.00 το βράδυ. Οι επικεφαλής της τρόικας ( Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ) θα συναντηθούν και σήμερα το πρωί με το οικονομικό επιτελείο και αύριο θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Προς το παρόν η τρόικα ζητεί μόνον (επιπλέον) περικοπές δαπανών και όχι νέους φόρους, με δεδομένη την ύφεση στην πραγματική οικονομία και τη μειωμένη αποδοτικότητα των έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν εφέτος, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο του 2010.

Η τρόικα εστιάζει στην υστέρηση των εσόδων αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων τουευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ). Τα στελέχη της «σκανάρουν» κωδικό προς κωδικό τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού και ζητούν από την κυβέρνηση λεπτομερή αναφορά τον Οκτώβριο. Τα «ευρήματα» από την ενδιάμεση αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα θα διατυπωθούν σε κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, ωστόσο οι επικεφαλής του κλιμακίου θα επανέλθουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου για την επίσημη αξιολόγηση η οποία θα κρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης (ύψους 9 δισ. ευρώ) τον Δεκέμβριο. Αν οι ελεγκτές δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που θα τους παρουσιάσει η κυβέρνηση θα ζητήσουν νέα μέτρα για το τελευταίο δίμηνο του 2010 και το 2011, κάτι που προαναγγέλλει ευθέως το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα. Στα 2,5 δισ. ευρώ θα κυμανθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού έναντι του στόχου το 2010. Το πρόβλημα των εσόδων αποτυπώνεται στα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 8μηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2010 τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η εξέλιξη αυτή έχει επιτευχθεί προτού αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες που ισχύει από 1η Ιουλίου».

Η μειωμένη ως τώρα απόδοση που είχαν οι έμμεσοι φόροι αποτυπώνεται στην απόκλιση έναντι του στόχου του μνημονίου (για το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου) που καταγράφεται στα έσοδα από έμμεσους φόρους (-14,1%), από τον ΦΠΑ (-9,7%), από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα (-4,7%) αλλά και τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης που περιλαμβάνουν τον φόρο στα τσιγάρα (55,5%). Παράλληλα η εικόνα απόγνωσης που επικρατεί στον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτων αποτυπώνεται στην υστέρηση κατά 55,5% των εσόδων από τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων έναντι του στόχου, η οποία ανακλά τη βουτιά των πωλήσεων μετά τη ματαίωση της απόσυρσης, τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου πολυτελείας.

Παρα ταύτα, η χώρα μας παραμένει εντός στόχου χάρη στην περικοπή δαπανών. Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 32,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλέπει το μνημόνιο, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2010 τοποθετεί την υποχώρηση του ελλείμματος στο 26,5% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.). Το έλλειμμα κινήθηκε δηλαδή στα 14,48 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, από 21,38 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Η πτωτική πορεία του ελλείμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συμπίεση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου κατά 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.

Βασικό θέμα συζήτησης των στελεχών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού του 2011. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% (εκτιμάται ότι θα αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το «σενάριο» για επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 7% του ΑΕΠ αντί για 7,6% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Η προσαρμογή το 2011 θα φθάσει επομένως στα 10,5 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ που προβλέπει ως τώρα το πρόγραμμα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου, θα δημοσιοποιηθεί και η τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης για την υστέρηση των εσόδων το 2010.

Χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με στενούς του συνεργάτες. Πριν από τη σύσκεψη με την τρόικα, που άρχισε στις 19.00, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τη φινλανδή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Αστριντ Τορς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk