Υπουργείο Οικονομικών Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού συστήματος

Τον Οκτώβριο θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν θα αποφασιστεί μετάταξη τροφίμων και τιμολογίων ΔΕΚΟ στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. «Τα στοιχεία όντως δεν είναι για θριαμβολογίες, αλλά είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «μαγικές» τις λύσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Τον Οκτώβριο θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που εμφανίζεται να «αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του», όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν θα αποφασιστεί μετάταξη τροφίμων και τιμολογίων ΔΕΚΟ στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Ενημερώνοντας σήμερα Τρίτη την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του έτους και επιτιθέμενος παράλληλα στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως οι λύσεις που προτείνει είναι «μαγικές» και ανεφάρμοστες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά αναπροσαρμογή του ανά τριμηνία.

Στο ίδιο πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου των δημοσιονομικών, ο νέος Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά παράρτημα για την πορεία των ΔΕΚΟ και όλα τα υπουργεία θα υποχρεούνται να κάνουν μητρώο αναλήψεων υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της συσσώρευσής τους χωρίς δημοσιονομική κάλυψη.

Ο υπουργός ανέφερε στην Επιτροπή ως βασικές δράσεις των υπουργείων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αφορούν την δημοσιονομική εξυγίανση, την πρόσληψη χρηματοδοτικών συμβούλων, τις κινήσεις για την αξιοποίηση των λιμένων και των περιφερειακών αεροδρομίων καθώς και για συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Επιπλέον, υπογράμμισε την άρση των περιορισμών στην υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων, την εφαρμογή του «Καλλικράτη», την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών και των προμηθειών των νοσοκομείων και την άρση «των 30 πλέον σημαντικών εμποδίων» στην επιχειρηματικότητα, όπως τόνισε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από το βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της ΝΔ Ν. Λέγκα, ότι η πολιτική που ακολουθείται, οδηγεί την οικονομία στον «κύκλο της ύφεσης», ο υπουργός σχολίασε: «Η ΝΔ υποστηρίζει πως χωρίς μείωση δαπανών και περαιτέρω φόρους, αλλά με αύξηση των δαπανών και μείωση των φόρων, κατά κάποιον μαγικό τρόπο το έλλειμμα θα είχε μηδενιστεί. Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα μπορούσε να κάνει κανείς μια σειρά από σχόλια: Καλώ το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, να το παρουσιάσει αυτό στους Έλληνες πολίτες και την επιστημονική κοινότητα – να δούμε πώς γίνεται αυτό το μαγικό».

«Τα στοιχεία δεν είναι όντως για θριαμβολογίες» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου. «Είναι ενθαρρυντικά, αλλά και στοιχεία περισυλλογής. Θα διαφωνήσω όμως ότι οδηγούν στην ύφεση.Γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για την ανάπτυξη: Για ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις και για επενδύσεις χρηματοδότηση. Κα με κλειστές τις αγορές κεφαλαίων, χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Για αυτό χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει μείωση ελλείμματος μέσω ανάπτυξης, αν δεν μπορείς να δανειστείς» παρατήρησε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μεταφορών, «νομοσχέδιο καταπολέμησης του πληθωρισμού και μείζονα διαρθρωτική αλλαγή που θα επηρεάσει το πορτοφόλι της κάθε ελληνικής οικογένειας», ενώ ανέφερε ως εξυγιαντικό μέτρο την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, με την προϋπόθεση ύπαρξης μηχανισμού αναδιανομής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk