Θα εκταμιευθούν 1,7 δισ. ευρώ το 2011

Βελτιώσεις στον αναπτυξιακό νόμο αυξάνουν τα κίνητρα επενδύσεων

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι επαγγελματικοί φορείς κατά την διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού νόμου δρομολογεί αλλαγές εμπλουτίζοντας τα κίνητρα επένδυσης.

Βελτιώσεις στον αναπτυξιακό νόμο αυξάνουν τα κίνητρα επενδύσεων | tovima.gr

Βελτιώσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Αν και η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις» έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις 23 Αυγούστου το σχέδιο νόμου για τον αναπτυξιακό νόμο δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτό διότι ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι επαγγελματικοί φορείς κατά την διαβούλευση δρομολογεί αλλαγές στην φιλοσοφία του επενδυτικού νομού εστιάζοντας στα εξής :

– Αλλαγή στα κίνητρα. Στόχος είναι το κίνητρο των φοροαπαλλαγών να βρίσκεται σε ισορροπία με τα υπόλοιπα κίνητρα, ήτοι την επιχορήγηση κεφαλαίου, την επιδότηση χρηματοδοτικής μισθώσεως, την επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου και την επιδότηση του μισθολογικού των δημιουργούμενων, θέσεων απασχολήσεως.

– Ενίσχυση των τοπικών επενδύσεων. Σκοπός είναι τα επενδυτικά σχέδια να είναι ενταγμένα στον επενδυτικό σχεδιασμό κάθε περιοχής, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της.

– Επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι να δοθεί ειδικό βάρος στα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με την χρήση των νέων τεχνολογιών και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Κατά τα άλλα οι υπόλοιπες διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου μένουν αμετάβλητες, όπως και η πρόβλεψη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας ότι η ετήσια εκταμίευση για το 2011 θα ανέλθει στο ποσό των 1,3 – 1,7 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

– Δυνατότητα υποβολής προτάσεων θα έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα. Εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, και άλλοι που αφορούν στην παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

– Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως, εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

– Η καταβολή των ενισχύσεων θα γίνεται σε τέσσερις φάσεις με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση, γεγονός που καθιστά το νέο νόμο ενεργητικό και όχι παθητικό, όπως ήταν ο προηγούμενος.

– Για όλα τα επενδυτικά σχέδια θα τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013, ανάλογα με το κατά κεφαλή ΑΕΠ κάθε νομού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk