Η ακροδεξιά μπαίνει στη Βουλή

Επανεκλογή χωρίς αυτοδυναμία για την κεντροδεξιά στη Σουηδία

Επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας «δείχνουν» τα exit poll στη Σουηδία, ωστόσο η ακροδεξιά κάνει για πρώτη φορά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο και στερεί στην κυβέρνηση του Φρέντρικ Ράινφελντ την απόλυτη πλειοψηφία. Οι ξενοφοβικοί Σουηδοί Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 4,6% και κατά τα φαινόμενα αναδεικνύονται σε ρυθμιστικό παράγοντα.

Επανεκλογή χωρίς αυτοδυναμία για την κεντροδεξιά στη Σουηδία | tovima.gr

Επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας «δείχνουν» τα exit poll στη Σουηδία, ωστόσο η ακροδεξιά κάνει για πρώτη φορά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο και στερεί στην κυβέρνηση του Φρέντρικ Ράινφελντ την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι ξενοφοβικοί Σουηδοί Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 4,6% σύμφωνα με τα exit poll και κατά τα φαινόμενα αναδεικνύονται σε ρυθμιστικό παράγοντα, γεγονός που αναμένεται να κλονίσει τους επενδυτές.

Αναλυτές έχουν προβλέψει ραγδαία πτώση στην ισοτιμία της κορώνας έναντι του ευρώ σε περίπτωση που βρεθούν στα χέρια της ακροδεξιάς οι ισορροπίες στο σουηδικό Κοινοβούλιο.

Ο Φρέντρικ Ράινφελντ γίνεται ο πρώτος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας που εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία. Καμία συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει επανεκλεγεί στη σκανδιναβική χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Ωστόσο, η τετρακομματική κυβερνητική συμμαχία δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία. To exit poll της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης SVT δίνει στην κεντροδεξιά ποσοστό 49,1% έναντι 45,1% που λαμβάνει η συμμαχία της κεντροαριστεράς με οδηγό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η ακροδεξιά -που έχει στηρίξει την εκστρατεία της πρόγραμμα αντιμεταναστευτικής πολιτικής- φαίνεται ότι συγκεντρώνει ποσοστό 4,6%, ξεπερνώντας το όριο του 4% για να κάνει την είσοδό της στο Κοινοβούλιο.

Εφόσον τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, ανοίγουν την προοπτική μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς τα δύο στρατόπεδα, η «Συμμαχία» υπό τον 45χρονο Ράινφελντ και οι Σοσιαλδημοκράτες των οποίων ηγείται η Μόνα Σάλιν έχουν αποκλείσει αμφότεροι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk