Η απουσία του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ αυξάνει τις ευθύνες της νέας ομάδας πολιτικού σχεδιασμού υπό τον κ. Ραγκούση

Κάνουν βουντού στον υπερσυντονιστή

ΤΟ ΠΡΩΤΟ τεστ δίνει ουσιαστικά από σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό της 6ης Σεπτεμβρίου και τις νέες δομές που δημιούργησε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η νέα ομάδα σχεδιασμού και επικοινωνιακής στρατηγικής υπό τον κ. Ι. Ραγκούση θα δοκιμαστεί στην πράξη την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός θα απουσιάζει στις ΗΠΑ και το νέο στρατηγείο της κυβέρνησης θα πρέπει να διαχειριστεί μόνο του όλα τα προβλήματα της επικαιρότητας, αλλά και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Η δοκιμασία για τη νέα επιτελική ομάδα θα είναι διπλή: τόσο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας όσο και σε επίπεδο διατήρησης ισορροπιών. Το χειρότερο σημείο της δοκιμασίας όμως είναι ότι όλοι περιμένουν «με τη λόγχη στο όπλο» για να ξιφουλκήσουν κατά της νέας επιτελικής ομάδας και κυρίως κατά του κ. Ι. Ραγκούση. Οι αντιδράσεις της περασμένης εβδομάδας, αν και χλιαρές, έδειξαν καθαρά ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση, αν μπορούσαν, θα του έκαναν… βουντού!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ τεστ δίνει ουσιαστικά από σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό της 6ης Σεπτεμβρίου και τις νέες δομές που δημιούργησε ο κ.
Γ. Παπανδρέου. Η νέα ομάδα σχεδιασμού και επικοινωνιακής στρατηγικής υπό τον κ. Ι. Ραγκούση θα δοκιμαστεί
στην πράξη την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός θα απουσιάζει στις ΗΠΑ και το νέο στρατηγείο της κυβέρνησης θα πρέπει να διαχειριστεί μόνο του όλα τα προβλήματα της επικαιρότητας, αλλά και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Η δοκιμασία για τη νέα επιτελική ομάδα θα είναι διπλή: τόσο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας όσο και
σε επίπεδο διατήρησης ισορροπιών. Το χειρότερο σημείο της δοκιμασίας όμως είναι ότι όλοι περιμένουν «με τη λόγχη στο όπλο» για να ξιφουλκήσουν κατά της νέας επιτελικής ομάδας και κυρίως κατά του κ. Ι. Ραγκούση. Οι αντιδράσεις της περασμένης εβδομάδας, αν και χλιαρές, έδειξαν καθαρά ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση, αν μπορούσαν, θα του έκαναν… βουντού!

O κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την προηγούμενη Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή τον κ. Ι. Ραγκούση και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και συζήτησαν τον σχεδιασμό της εβδομάδας, γνωρίζοντας και ότι μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται παρασκηνιακώς οι ανησυχίες για τη νέα κατανομή ρόλων. Το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι στο πρώτο διάστημα μετά τον ανασχηματισμό η διαχείριση των μεγάλων θεμάτων ήταν επιτυχής, παρά τα λίγα «φάλτσα».

Κυβερνάμε δι΄ αντιπροσώπου
«Είναι επικίνδυνο να κυβερνάς δι΄ αντιπροσώπου» ήταν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αναφορές μελών της κυβέρνησης σε μεταξύ τους συζητήσεις, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων του κ. Ραγκούση. Ουδείς αμφισβητεί τις ικανότητες του υπουργού Εσωτερικών, όμως κάποιοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το μοντέλο διακυβέρνησης που περιγράφεται από τις αυξημένες νομοθετικές και συντονιστικές δικαιοδοσίες που έχει πλέον ο υπουργός Εσωτερικών. Τα τεστ για τη νέα κυβερνητική δομή ξεκινούν ουσιαστικώς από τη συνεδρίαση της ομάδας αύριο το πρωί, από την οποία θα απουσιάσουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας. Αναμένεται όμως ότι θα κληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος έχει να διαχειριστεί το θέμα της εβδομάδας (απελευθέρωση των μεταφορών).

Αυτή η αυριανή σύσκεψη θα φανερώσει πολλά για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και την αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος. Την ίδια στιγμή όμως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και κυρίως εκπρόσωποι της παλαιάς φρουράς αναμένουν να δουν με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η νέα διάρθρωση αρμοδιοτήτων, ειδικώς σε θέματα όπως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και ο κεντρικός επικοινωνιακός σχεδιασμός των επί μέρους τομέων από τον κ. Ραγκούση. Οσο κι αν ερωτώνται, ουδείς επιθυμεί αυτή τη στιγμή να καταγραφούν τα σχόλιά του για τη νέα δομή του κυβερνητικού σχήματος και πάντως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει βεντέτες με τον κ. Ραγκούση.

Η δυσφορία Πάγκαλου και Βενιζέλου
Οι πρώτες αντιδράσεις για τη νέα δομή εκδηλώθηκαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης.Αρχικώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Θ. Πάγκαλοςεξέδωσε ανακοίνωση για τις επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας,με την οποία επεχείρησε να περιχαρακώσει το πεδίο των αρμοδιοτήτων του,να επισημάνει τον συντονιστικό ρόλο του και να υπογραμμίσει ότι οι αλλαγές στη χώρα είναι «ζήτημα πολιτικής βούλησης».Αρχικώς θεωρήθηκε ότι «στόχος» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν ο…συναρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ.Χ.Παμπούκηςή/και η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίαΤίνα Μπιρμπίλη. Αλλοι όμως ερμήνευσαν την παρέμβαση ως προληπτική ενέργεια, εν όψει της εκχώρησης νέων αρμοδιοτήτων στον υπουργό Εσωτερικών κ.Ι.Ραγκούση.

Η δεύτερη και πιο ξεκάθαρη αντίδραση ήλθε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.Ευ.Βενιζέλο,ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να σχολιάσει τις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις όταν προκλήθηκε από τον κ.Πρ. Παυλόπουλο της ΝΔ εντός του Κοινοβουλίου.Ο κ.Βενιζέλος φρόντισε να διευκρινίσει δύο στοιχεία: «Στην πολιτική την επετηρίδα τη διαμορφώνει η συνείδηση του λαού» είπε και λίγο αργότερα υπογράμμισε με τις εξής φράσεις ότι τουλάχιστον εκείνος δεν εποπτεύεται από κανέναν:«Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών αποκτά αρμοδιότητες και σε πεδία άλλων υπουργείων.Οι αρμοδιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΚΥΣΕΑ είναι απολύτως ακέραιες και αλώβητες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk