Παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς της Παρασκευής, στη Ρηγίλλης προβληματίζονται για την εκλογική μάχη στην Κεντρική Μακεδονία

Η διπλή γλώσσα της Ρηγίλλης για τον «τρελό» δεξιό

Τα χαμόγελα περίσσευαν προχθές στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνάντηση του νομάρχη και υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς και τα ζεστά λόγια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι παγωμένο. Παρά την προσπάθεια της Ρηγίλλης να πείσει ότι «όλα είναι μέλι-γάλα» στις σχέσεις των κκ. Ψωμιάδη και Σαμαρά, το πρόβλημα για τη ΝΔ παραμένει και η υποψηφιότητα του «Πανίκα», όπως αποκαλείται ο νομάρχης, αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους της Ρηγίλλης στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς αποτελεί και προσωπική επιλογή του κ.

Τα χαμόγελα περίσσευαν προχθές στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνάντηση του νομάρχη και υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς και τα ζεστά λόγια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι παγωμένο. Παρά την προσπάθεια της Ρηγίλλης να πείσει ότι «όλα είναι μέλι-γάλα» στις σχέσεις των κκ. Ψωμιάδη και Σαμαρά, το πρόβλημα για τη ΝΔ παραμένει και η υποψηφιότητα του «Πανίκα», όπως αποκαλείται ο νομάρχης, αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους της Ρηγίλλης στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς αποτελεί και προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, για την οποία μάλλον θα πρέπει να έχει ήδη μετανιώσει.

Είναι κοινό μυστικό οτι ο κ. Αντ. Σαμαράς χρησιμοποιεί για τον κ. Π. Ψωμιάδη διπλή γλώσσα. Μιλώντας με συνεργάτες του ομολογεί ανοιχτά οτι έκανε λάθος που του έδωσε το χρίσμα για τη Κεντρική Μακεδονία και φοβάται οτι οι αμέτρητοι εχθροί του θα τον πλήξουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με κίνδυνο να κερδίσει τη περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ παρά το μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. Όταν όμως βρίσκεται μαζί του, καταννοεί οτι θα πρέπει να τον στηρίξει και οτι θα πρέπει να το εκπέμπει κιόλας, έστω κι αν φρόντισε στη θεσσαλονίκη να τον έχει πάντοτε… δύο βήματα πίσω του και όσο το δυνατόν, εκτός τηλεοπτικών πλάνων. Βέβαια ο απερχόμενος Νομάρχης που γνωρίζει καλά τα κόλπα της επικοινωνίας, “χωνόταν” δίπλα του σε κάθε ευκαιρία, μέχρι να τον απομακρύνουν διακριτικά οι αστυνομικοί του προέδρου της Ν.Δ.

«Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο, δεν λησμονιούνται, δεν διαγράφονται» είπε προ ημερών ο κ. Ψωμιάδης στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο περίπτερο της Νομαρχίας στη ΔΕΘ. Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος τον «κάρφωσε» με το σχόλιο «φίλος ο Παναγιώτης, αλλά φιλτάτη η αξιοπρέπεια» , είχε φροντίσει να αποσύρει την υποστήριξή του προς τον νομάρχη και να ανακοινώσει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον βουλευτή κ. Κυρ. Βελόπουλο. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς, μετά την απειλή του ότι δεν θα τον στηρίξει αν είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ο αδελφός του κ. Δ. Ψωμιάδης, κουβαλάει ένα βαρύ πολιτικό φορτίο, αυτό του νομάρχη, από το οποίο δεν μπορεί πλέον να απαλλαγεί.

Το σλόγκαν «Ψωμιάδης, ο περιφερειάρχης της καρδιάς μας» δεν αντηχεί ευχάριστα τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή. Η αγωνία του κ. Ψωμιάδη μετά το «στραπατσάρισμα» από τη Ρηγίλλης, αλλά και οι διάφορες δικαστικές περιπέτειες που προέκυψαν, έχουν διαμορφώσει αρνητικό κλίμα. Το προφίλ του άτρωτου νομάρχη έχει τρωθεί και κανένας δεν μιλάει με βεβαιότητα για εκλογική νίκη.

«Είναι ένα χρεοκοπημένο μοντέλο διοίκησης, το οποίο αλίμονο αν από τη Θεσσαλονίκη επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια» λένε στη συμπρωτεύουσα, θεωρώντας ότι ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Μ. Μπόλαρης μπαίνει με καλύτερες προϋποθέσεις στη μάχη.

Οι δικαστικές περιπέτειες

Παρά το θερμό κλίμα κατά τη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Ψωμιάδη την περασμένη Παρασκευή, υπάρχει προβληματισμός στη ΝΔ για την ορθότητα της επιλογής του νομάρχη Θεσσαλονίκης ως υποψήφιου περιφερειάρχη

Η σκιά που πλανάται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τη Νομαρχία είναι η δίωξη του κ. Ψωμιάδη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Οι κατηγορίες αφορούν απευθείας αναθέσεις σε ταξιδιωτικές εταιρείες για μεταφορά μαθητών που επιβάρυναν υπέρμετρα το Δημόσιο. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισε απευθείας αναθέ σεις χωρίς διαγωνισμούς, δρομολόγια που δεν πραγματοποιούνταν, τίμημα έως και 300% πάνω από αυτό που όριζε ο μαθηματικός τύπος.

Ο κ. Ψωμιάδης μιλάει για «πολιτική δίωξη» και καταφεύγει σε «θεωρίες συνωμοσίας», αλλά πλέον μπήκε στην εκλογική μάχη με ψαλιδισμένα φτερά. Ο «υγιεινός περίπατος» που πίστευε ότι θα έκανε μετατρέπεται, κατά τους αντιπάλους του, σε ντέρμπι. Ακόμη και στελέχη του τοπικού κομματικού κατεστημένου που ήταν και είναι αντίθετο στην υποψηφιότητά του, έστω παρασκηνιακά, παραδέχονται ότι ο νομάρχης δεν σηματοδοτεί την ανανέωση που διακηρύττει συνεχώς ο κ. Σαμαράς. Δεν έφταναν οι απευθείας αναθέσεις, ο κ. Ψωμιάδης έχει να αντιμετωπίσει και άλλη μια υπόθεση που διερευνά η Δικαιοσύνη: τα λεγόμενα «45άρια», δηλαδή τα έργα έως 45.000 ευρώ τα οποία ανετίθεντο απευθείας σε εργολάβους.

Ο αδελφός στο παρασκήνιο
Πολλές συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο για τον ρόλο που διαδραματίζει ο αδελφός του νομάρχη κ. Δ. Ψωμιάδης, που είχε κυρίαρχη θέση στη νομαρχία και αν εκλεγεί λέγεται ότι θα συνεχίσει και στην περιφέρεια. Ο αδελφός Ψωμιάδης είναι στα… μαχαίρια με τον κ. Μ.Τρεμόπουλο, που «καταδιώκει πολιτικά» τον νομάρχη με τις καταγγελίες του. «Είσαι τυχερός που δεν σε έχω πετύχει σε καμιά γωνιά» του είχε πει πριν από χρόνια ο Δ. Ψωμιάδης, τον οποίο είχε προστατέψει πριν από μήνες ο νομάρχης, χειροδικώντας σε νομαρχιακό σύμβουλο όταν κατήγγειλε στο νομαρχιακό συμβούλιο «φάμπρικα με τα 45άρια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την πολιτική του κατά του μνημονίου
Επίθεση Σαμαρά από τη ΔΕΘ σε Παπανδρέου και τρόικα
«Τ α επτά ψέματα της κυβέρνησης και οι επτά αλήθειες της ΝΔ» ήταν το βασικό μοτίβο της χθεσινοβραδινής ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον κ. Γ. Παπανδρέου προσωπικά, αλλά και στην τρόικα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την εναλλακτικήόπως επιμένει και ο ίδιος- πρόταση της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τα σημεία της ομιλίας του που διένειμαν οι συνεργάτες του χθες το πρωί, ο κ. Σαμαράς είχε εκτεταμένες αναφορές σε αστοχίες, παραλείψεις, ανακολουθίες και καταστρεπτικά λάθη που είχαν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Με τις επιθετικές αναφορές στον κ. Παπανδρέου είχε στόχο να τον εμφανίσει ως αποκλειστικό υπεύθυνο όχι μόνο για την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και για την εμπλοκή του ΔΝΤ, αφού έχει πει πολλές φορές ότι την κρίση ελλείμματος το ΠαΣοΚ την έκανε κρίση δανεισμού.

Ο κ. Σαμαράς περιγράφει επτά ψέματα που καλλιεργεί το ΠαΣοΚ και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή κρίση, επισημαίνοντας από ποιες «μακροχρόνιες αδυναμίες» και από ποια «ασυγχώρητα σφάλματα». Οσο για τις «επτά γαλάζιες αλήθειες», αναφέρθηκε σε επτά συγκεκριμένα βήματα για μια διαφορετική «στρατηγική ελπίδας», όπως την ονομάζει.

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση την «αντιμνημονιακή» στρατηγική και τη στάση της ΝΔ έναντι του μνημονίου και έκανε εκτενή αναφορά στο «άλλο μείγμα» πολιτικής που προτείνει, εν αντιθέσει με την «πολιτική λιτότητας»- όπως θεωρείπου ακολουθεί η κυβέρνηση. Επίσης, επισήμανε ότι με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ενισχύεται ο κύκλος της ύφεσης, αυξάνεται η ανεργία και πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται χιλιάδες λουκέτα.

Στον πυρήνα της ομιλίας του κ. Σαμαρά βρέθηκε η οικονομική πρόταση της ΝΔ που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ περιγράφηκε και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη μετά μνημόνιο εποχή, που έχει ως επίκεντρο την περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπισθεί ο υδροκεφαλισμός της περιφέρειας. Ακόμη, δόθηκε έμφαση και στην πρόταση της ΝΔ, την οποία έχει επαναλάβει πολλάκις, για την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αποτιμάται έως και 300 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα επικριτική αναφορά έγινε στη φράση του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» και τόνισε συγκεκριμένα μέτρα για γρήγορη έξοδο της χώρας από την επιτήρηση του μνημονίου και τις ασφυκτικές του δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk