Την ερχόμενη Κυριακή στους Δελφούς και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από το εξωτερικό το «τετ α τετ» Πρωθυπουργού- πρυτάνεων

Διοικήσεις στα ΑΕΙ και με διορισμό

O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καλεί προσωπικά, την ερχόμενη Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων (οι αντιπρυτάνεις τους δεν προσκλήθηκαν για λόγους οικονομίας του χώρου, αλλά και για τον περιορισμό των εξόδων) σε ένα ολοήμερο «τετ α τετ» στους Δελφούς. Η συνάντηση προετοιμάζεται κατευθείαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ το υπουργείο Παιδείας απλώς… ενημερώνεται τις τελευταίες ημέρες για τις λεπτομέρειές της. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να αλλάξει ο τόπος της συνάντησης την τελευταία στιγμή, καθώς οι πανεπιστημιακοί της πρωτεύουσας προτιμούν το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, που μπορεί να μην έχει το «άρωμα» των Δελφών, αλλά είναι πιο κοντά.

O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καλεί προσωπικά, την ερχόμενη Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων (οι αντιπρυτάνεις τους δεν προσκλήθηκαν για λόγους οικονομίας του χώρου, αλλά και για τον περιορισμό των εξόδων) σε ένα ολοήμερο «τετ α τετ» στους Δελφούς. Η συνάντηση προετοιμάζεται κατευθείαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ το υπουργείο Παιδείας απλώς… ενημερώνεται τις τελευταίες ημέρες για τις λεπτομέρειές της. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να αλλάξει ο τόπος της συνάντησης την τελευταία στιγμή, καθώς οι πανεπιστημιακοί της πρωτεύουσας προτιμούν το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, που μπορεί να μην έχει το «άρωμα» των Δελφών, αλλά είναι πιο κοντά… Στόχος της πρόσκλησης είναι η ανακοίνωση των πρώτων προτάσεων της κυβέρνησης για τον νέο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ, αλλά και η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα με τα πανεπιστήμια.

Η συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών, που άλλωστε είναι μέσα στο κλίμα της εποχής, θα αποτελέσει την ιδιαιτερότητα αυτής της συνάντησης, καθώς θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις χώρες τους. «Τιμώμενο πρόσωπο» ο υπουργός Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας κ. Ζοζέ Μαριάνο Γκάγκο, ο οποίος είχε ηγηθεί ανάλογης μεταρρύθμισης στη χώρα του.

Οπως είναι φυσικό θα τεθεί και το θέμα της έρευνας και της χρηματοδότησής της. Ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης στο θέμα ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι στην αξιολόγηση των προτάσεων των ελληνικών ΑΕΙ για έρευνα έχουν κληθεί έλληνες επιστήμονες της Διασποράς από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής θα μετέχουν πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ της χώρας, εκπρόσωποι ανεξάρτητων αρχών (Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, ΔΟΑΤΑΠ) και εκπρόσωποι των κομμάτων και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ

Τρεις είναι οι άξονες των αλλαγών που επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση:

* Σύστημα διακυβέρνησης. Αλλάζει ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ και το πρυτανικό συμβούλιο αντικαθίσταται από διοικητικό συμβούλιο.Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το θέμα της συμμετοχής στα ΔΣ των ΑΕΙ προσωπικοτήτων εκτός του κάθε πανεπιστημίου.Την ίδια βαρύτητα έχει αυτή τη στιγμή και το σενάριο της διεύρυνσης των διοικήσεων των ΑΕΙ, με χαρακτήρα και σύνθεση που θα παραμείνουν όμως «κλειστά».Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση της επόμενης Κυριακής και θα καταλήξει σε απόφαση με το τέλος της διαβούλευσης με τα πανεπιστήμια για τις αλλαγές. Μελετάται το σενάριο να εκλέγονται κάποια μέλη της διοίκησης των ΑΕΙ και αυτά να διορίζουν τα υπόλοιπα.

* Πρόγραμμα σπουδών. Το υπουργείο Παιδείας στο μέλλον θα «συνομιλεί» με σχολές και όχι με τμήματα.Προχωράει ο σχεδιασμός για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους.Αλλάζει έτσι και το πρόγραμμα σπουδών,με έμφαση στις γνώσεις «υποδομής» αλλά και δυνατότητα των διοικήσεων των ΑΕΙ να το αναπροσαρμόζουν ελεύθερα ανά περίπτωση.

* Διαφάνεια. Μηχανισμοί ελέγχου και αξιοποίησης της αξιολόγησης των ΑΕΙ θα στηθούν σε όλο τον «δρόμο» προς το πτυχίο.Δεν μελετά η κυβέρνηση τη θέσπιση κάποιας μορφής επιστημονικής κατάταξης των πανεπιστημίων, αλλά θα χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση ως μόνιμο και σταθερό θεσμό που θα «δείχνει» επιστημονικές τάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk