ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Και όμως υπάρχουν δύο Ελληνες που περιμένουν με ολοένα αυξανόμενη ανυπομονησία κάθε νέα άφιξη των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες της μικρής οικογενειακής επιχείρησης που έχει αναλάβει το κέτερινγκ για τις συνεδριάσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους κορυφαίους τεχνοκράτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα, όταν τα τραπέζια άδειαζαν και οι παραγγελίες μειώνονταν, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο αποτέλεσαν τη βασική σταθερή πηγή εσόδων για τη μικρή καφετέρια.

ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ…
Και όμως υπάρχουν δύο Ελληνες που περιμένουν με ολοένα αυξανόμενη ανυπομονησία κάθε νέα άφιξη των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες της μικρής οικογενειακής επιχείρησης που έχει αναλάβει το κέτερινγκ για τις συνεδριάσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους κορυφαίους τεχνοκράτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

vvv
Τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα, όταν τα τραπέζια άδειαζαν και οι παραγγελίες μειώνονταν, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο αποτέλεσαν τη βασική σταθερή πηγή εσόδων για τη μικρή καφετέρια. Και οι «καλές δουλειές» αναμένεται να διαρκέσουν για πολλούς μήνες ακόμα- προς μεγάλη ικανοποίηση των δύο ιδιοκτητών.

ΚΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Τη χαρά τους βέβαια δεν συμμερίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όταν γυρνώντας εξουθενωμένος τη νύχτα της Πέμπτης από τη διήμερη περιοδεία (road show) σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη αντίκρισε τους λογαριασμούς για τα τακτικά γεύματα που απολάμβαναν ήδη από τη Δευτέρα οι κορυφαίοι της τρόικας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Η.

Πλασκοβίτη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιά.

vvv
Οσο για τους ίδιους τους ευρωπαίους τεχνοκράτες, κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι αισθάνονται. Κρίνοντας πάντως από την αυστηρή… δίαιτα που τους είχε επιβάλει ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ας σημειωθεί ότι αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο ένα σάντουιτς σε δύο άτομα), μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι δεν διακατέχονταν από άκρα ανυπομονησία να απολαύσουν εκ νέου τη λιτοδίαιτη ελληνική φιλοξενία.

ΑΡΜΟΔΙΟΙ…
Τι θα γίνει ακριβώς με τις επενδυτικές αρμοδιότητες; Ποιος υπουργός θα πρωτοφέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας τελικά; Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (σκίτσο), που θα «τρέξει» τα καθυστερούντα ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο με προϋπολογισμό περί τα 25 δισ. ευρώ;

vvv
Ο Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, αρμόδιος για μεγάλες επενδύσεις (πάνω από 200 εκατ. έκαστη) και fast truck, που ως έμπειρος νομικός γνωρίζει επενδυτικές λεπτομέρειες και μπορεί να λύσει προβλήματα, ή η ακτιβίστρια ΥΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη που θα χειριστεί τις ενεργειακές επενδύσεις, αιχμή του δόρατος της εισροής κεφαλαίων στο άμεσο μέλλον;

… ΚΑΙ «ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΕΣ»
Οι αρμόδιοι υπουργοί που είναι ταυτοχρόνως και καλοί γείτονες στο Υπουργικό (δηλαδή… αριστογείτονες) θα συνεννοηθούν τελικά, αλλά οι υποψήφιοι επενδυτές τι θα πράξουν; vvv
Παρ΄ ότι υπό επιτήρηση, η στήλη σάς πληροφορεί ότι οι ενεργειακοί επενδυτές θέλουν να ενταχθούν στο fast truck, δηλαδή στον κ. Παμπούκη, ενώ οι βιομηχανικοί επενδυτές ψηφίζουν αναπτυξιακό, άρα κ. Χρυσοχοΐδη! Ελπίζω οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, όταν- και κυρίως εάν- εμφανιστούν, να μη θελήσουν να υπαχθούν στην κυρία Μπιρμπίλη.

ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ…
Δύσκολες ημέρες περιμένουν τον νέο υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη μετά το μπαράζ των έντονων αντιδράσεων των σημαντικότερων εφοπλιστικών ενώσεων της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να μην επανασυστήσει το παλαιό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρίως απέναντι στην απόφασή της να παραμείνει το Λιμενικό Σώμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. vvv
Ο κ. Διαμαντίδης θα πρέπει να πείσει τους πάντες στην Ακτή Μιαούλη ότι όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασική επιλογή αποτελεί η στήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

…ΚΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Υπό αυτή την έννοια, η καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση σύνταξης του προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση του νέου υπουργείου ίσως έχει και τα καλά της.

vvv
Οσο περνάνε οι μέρες και προεδρικό διάταγμα ακούμε και προεδρικό διάταγμα δε βλέπουμε, πολλοί αναρωτιούνται μήπως την ύστατη στιγμή πρυτάνευσε η λογική και έχουμε τίποτε συνταρακτικές αλλαγές στα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk