ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ «Η ΕΡΤ θα τα βρει με την τρόικα»

Ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, αναλαμβάνοντας μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού υπεύθυνου για θέματα ΜΜΕ,επιστρέφει στα παλιά του λημέρια.Εχοντας χρηματίσει για μεγάλο διάστημα υπουργός Τύπου στη δεκαετία του 1990, διαθέτει βαθιά γνώση τόσο των σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα ΜΜΕόσο και των ιδιαίτερων προβλημάτων του χώρου. Σήμερα μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για τις άμεσες προτεραιότητές του στο νέο του πόστο,για τα καυτά ζητήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τομέα της ενημέρωσης.

Ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, αναλαμβάνοντας μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού υπεύθυνου για θέματα ΜΜΕ,επιστρέφει στα παλιά του λημέρια.Εχοντας χρηματίσει για μεγάλο διάστημα υπουργός Τύπου στη δεκαετία του 1990, διαθέτει βαθιά γνώση τόσο των σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα ΜΜΕόσο και των ιδιαίτερων προβλημάτων του χώρου. Σήμερα μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για τις άμεσες προτεραιότητές του στο νέο του πόστο,για τα καυτά ζητήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τομέα της ενημέρωσης.

– Ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητές σας; Εχει ξεκαθαριστεί;

«Είναι σίγουρο ότι θα είναι όλες αρμοδιότητες που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης. Ως σήμερα οι αρμοδιότητες αυτές ανήκαν σε διάφορα υπουργεία. Τώρα θα συγκεντρωθούν και πάλι και υπεύθυνος θα είμαι εγώ ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού». – Αρα ήταν λάθος αυτός ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων;

«Οι αρμοδιότητες αυτές εκ των πραγμάτων έπρεπε να ανήκουν σε διάφορα υπουργεία. Αυτό ήταν το τυπικό, αλλά έχω την εντύπωση ότι αν συνεχίζαμε να λειτουργούμε με αυτό το μοντέλο θα χρειαζόταν διπλός κόπος και διπλός χρόνος. Επομένως αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερα να έχει ένας άνθρωπος την ευθύνη, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα καυτά θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ».

– Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

«Θα σας έλεγα ότι έχουν μείνει πολύ πίσω κάποια ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία το 2012 που ίσως να πάει στο 2015. Αλλες χώρες έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Επίσης θα πρέπει να δοθούν επιτέλους άδειες. Γνωρίζετε ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη άδειες για την αναλογική τηλεόραση, και τώρα τελειώνουμε με την αναλογική και περνάμε στην ψηφιακή; Η αδειοδότηση χρειάζεται μια διαδικασία και ίσως μια νομοθετική βελτίωση που πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, προφανώς σε συνεργασία με τον κ. Ραγκούση, ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία της επικοινωνίας».

– Η δημόσια τηλεόραση περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές σας; Εναν χρόνο μετά τις εκλογές η ΕΡΤ παραμένει ακέφαλη.

«Είναι αλήθεια ότι η ΕΡΤ χρειάζεται επειγόντως μια ηγεσία καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Γαμπρίτσου είναι ακέφαλη. Εγώ μπορώ να σας πω αυτό που μπορώ να κάνω. Σκοπός μου είναι να τρέξω με διαφορετικούς ρυθ μούς την τακτοποίηση και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το περασμένο διάστημα, κάτω από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και είχαν γίνει διάφορα, στα οποία δεν θα ήθελα να αναφερθώ λεπτομερώς. Νομίζω ότι είναι ανάγκη το νοικοκύρεμα της ΕΡΤ να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Κάτι τέτοιο είναι μέσα στα καθήκοντά μου και μέσα στους στόχους μου».

– Αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος ούτε πρόεδρος,εγκρίνονται εκπομπές,δεν ξέρουμε με ποιες διαδικασίες.Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση;

«Ναι, με προβληματίζει.

Πριν από λίγες ημέρες πέρασε ένας νόμος που καθορίζει ορισμένα πράγματα καινούργια για την ΕΡΤ, δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο και καθορίζει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου, όπως επίσης καθορίζει και ζητήματα όπως τις αμοιβές της ηγεσίας, των μελών του ΔΣ και των γενικών διευθυντών. Οι αμοιβές αυτές θα ορίζονται με κοινή απόφαση του υπεύθυνου υπουργού για τα μέσα ενημέρωσης και του υπουργού Οικονομικών».

– Σε τι επίπεδα θα κινούνται αυτές οι αμοιβές;

«Στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές σπατάλες και υπέρογκα έξοδα για μισθούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΡΤ θα είναι ένας φτωχοπρόδρομος, δεδομένου ότι κινείται μέσα σε μια συγκεκριμένη αγορά. Περισσότερα για όλα αυτά προσεχώς».

– Τι θα γίνει με το μείζον θέμα των συμβασιούχων; Περιμένουμε εδώ και καιρό την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για να προκηρυχθεί η πρόσληψή τους.Γιατί καθυστερεί; «Το θέμα των συμβασιούχων είναι όντως μείζον. Η ΠΥΣ θα έπρεπε να ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία ολοκληρώνεται και ελπίζουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε την προκήρυξη».

– Σύμφωνα με πληροφορίες,έχουν παραδοθεί στην τρόικα τα στοιχεία λειτουργίας της ΕΡΤ για να αξιολογηθούν και να προταθεί σχέδιο εξυγίανσης.Αν η τρόικα ζητήσει να «παγώσουν» οι προσλήψεις ή ακόμη και να μειωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ,τότε όλα αυτά θα βρεθούν στον αέρα; «Δεν γνωρίζω αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες. Δεν έχω τέτοια ενημέρωση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η ΕΡΤ είναι έτοιμη να δείξει στον όποιον ενδιαφερόμενο την πορεία της το τελευταίο διάστημα και ποια μέτρα έχει πάρει για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της, καθώς και τα μέτρα που θα πάρει στο άμεσο μέλλον.

Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την τρόικα».

– Υπάρχει η σκέψη να αποτραβηχτεί η ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά;

«Πρέπει να σας πω ότι στο κομμάτι της διαφήμισης η ΕΡΤ είναι πολύ περιορισμένη, ενώ θα μπορούσε να έχει περισσότερες διαφημίσεις. Από εκεί και πέρα, θα δούμε. Θα μελετήσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία και την εφαρμογή της από τις αντίστοιχες δημόσιες τηλεοράσεις στην Ευρώπη και δεν θα διαφοροποιηθούμε από τον κεντρικό κορμό της Οδηγίας».

– Εχετε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τις μετρήσεις τηλεθέασης.Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό;

«Οι μετρήσεις είναι χρήσιμες. Αλλά για να είναι αξιόπιστες θα έπρεπε να είναι περισσότερες από μία οι εταιρείες που τις κάνουν. Στη χώρα μας έχουμε ένα μονοπώλιο στον τομέα αυτόν. Από τη στιγμή που δεν γίνονται άλλες εταιρείες, τότε θα πρέπει να είναι συνεχής ο έλεγχος της εταιρείας αυτής, ώστε τα στοιχεία να είναι απολύτως αξιόπιστα, δεδομένου ότι παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος και στη ροή των διαφημίσεων. Νομίζω λοιπόν ότι είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος ώστε να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα».

– Δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές σας,αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τον πρόσθετο φόρο 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις…

«Κατ΄ αρχάς αυτός ο φόρος δεν έχει επιβληθεί ακόμη. Γίνεται μια συζήτηση στην οποία ασφαλώς ως υπεύθυνος του χώρου αυτού έχω άποψη, κυρίως επειδή γίνεται σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση πλήττει και τα ΜΜΕ. Σας απάντησα».

«ΕΙΜΑΙ ΦΑΝ ΤΟΥ ΙNTERNET»

– Πώς βλέπετε το σύγχρονο τοπίο της ενημέρωσης;

«Στις ημέρες μας, οι πηγές ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ περισσότερες απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η πολυφωνία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε και αυτό που έρχεται μετ΄ επιτάσεως, και μιλάω για τα ηλεκτρονικά μέσα που δημιουργούν μια νέα εποχή στην ενημέρωση. Μέσα στα θέματα που θα εξεταστούν θα είναι και το ζήτημα των ηλεκτρονικών μέσων». – Υπάρχει κάποια σκέψη για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά τα μπλογκ;

«Εμείς δεν θα απόσχουμε από αυτά που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας είμαστε μέλος και επομένως και στο ζήτημα αυτό θα ακολουθήσουμε όσα γίνονται στην Ενωση, μέσα στο πλαίσιο της σύγκλισης».

– Για την ενημέρωσή σας διαβάζετε εφημερίδες ή καταφεύγετε στο Διαδίκτυο;

«Θα έλεγα ότι τα κάνω όλα. Και εφημερίδες διαβάζω, και ραδιόφωνο ακούω, αλλά είμαι και φαν του Διαδικτύου, που έχει πολλές δυνατότητες, μερικές από τις οποίες θα πρέπει να ενισχύσουμε».

– Αυτό σημαίνει ότι εξετάζετε το ενδεχόμενο να διοχετεύσετε μέρος της κρατικής διαφήμισης και στα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης;

«Θα το δούμε όλο αυτό. Η δύναμη του Διαδικτύου ημέρα με την ημέρα γίνεται και μεγαλύτερη. Μπορεί αύριο να μην υπάρχουν εφημερίδες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα και να κυκλοφορούν μόνο στο Διαδίκτυο. Οπότε θα δούμε στο μέλλον τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός της ενημέρωσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk