η ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Υπερβολική η φορολογία των εταιρειών

Είναι αναμφίβολο ότι με τον Ν. 3842/2010 η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θέσπισε σαρωτικές μεταβολές σε όλο το εύρος της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με στόχο να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και να εξαλείψει την άδικη φοροαποφυγή. Στην προσπάθεια αυτή έφθασε ωστόσο και σε κάποιες υπερβολές οι οποίες, ενώ ελάχιστα προσφέρουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής, έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα.

Είναι αναμφίβολο ότι με τον Ν. 3842/2010 η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θέσπισε σαρωτικές μεταβολές σε όλο το εύρος της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με στόχο να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και να εξαλείψει την άδικη φοροαποφυγή. Στην προσπάθεια αυτή έφθασε ωστόσο και σε κάποιες υπερβολές οι οποίες, ενώ ελάχιστα προσφέρουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής, έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα.

Αναφερόμαστε στις μεταβολές που έγιναν στη φορολογία των ανωνύμων εταιρειών οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται για τα κέρδη που θα προκύψουν από ισολογισμούς που θα συνταχθούν με ημερομηνία 31.12.2010. Αλλα προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ για τη φορολογία αυτή και άλλα θεσπίστηκαν. Ειδικοί μάλιστα χαρακτηρίζουν τη φορολογία αυτή ιδιόμορφη, δημοσιονομικά ανορθόδοξη και βαρύτατη στην περίπτωση που η ανώνυμη εταιρεία διανέμει κέρδη. Ορισμένοι ακόμη θεωρούν ότι η υψηλή φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει σε φυγή, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται.

Τι ίσχυε
Η φορολογία του συνόλου των κερδών, διανεμόμενων ή όχι, των ΑΕ στο όνομα του νομικού προσώπου με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, χωρίς δηλαδή παρακράτηση φόρου, θεσπίστηκε για πρώτη φορά από 30.6.1992 με τον Ν. 2065/1992. Τα φυσικά πρόσωπα που ελάμβαναν τα διανεμόμενα κέρδη δεν είχαν καμία φορολογική υποχρέωση για τα κέρδη αυτά, είχαν τη δυνατότητα να τα γράψουν στη φορολογική τους δήλωση για να δικαιολογήσουν τεκμήρια.

Οταν θεσπίστηκε η ιδιόμορφη αυτή φορολογία δεν ανέκυψε ζήτημα ήπιας ή χαριστικής φορολογίας, διότι ο συντελεστής φόρου των ανωνύμων εταιρειών ήταν 40%, με τον οποίο συντελεστή φορολογούνταν και τα διανεμόμενα κέρδη.

Ο πιο πάνω συντελεστής της φορολογίας των αδιανέμητων και διανεμόμενων κερδών από το οικονομικό έτος 2003 άρχισε σταδιακά μειούμενος. Από το οικονομικό έτος 2003, με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 3091/2002 θεσπίστηκε ενιαίος συντελεστής φορολογίας 35% για όλα τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, συνεταιρισμοί κτλ.). Περαιτέρω, με τη διάταξη της παρ.

4 του άρθρου 6 του Ν. 3296/2004, νομοθετήθηκε σταδιακή μείωση του πιο πάνω συντελεστή φορολογίας, σε ποσοστό 32% από 1.1.2005, σε ποσοστό 29% από 1.1.2006 και σε ποσοστό 25% από 1.1.2007. Από την ημερομηνία αυτή τα διανεμόμενα στους μετόχους κέρδη, οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών αυτών καθώς και οποιαδήποτε κέρδη διένειμε η εταιρεία, τα οποία αποτελούν κατά κυριολεξία ατομικό εισόδημα, φορολογούνταν με εξάντληση της φορολογίας υποχρέωσης με συντελεστή μικρότερο του μέσου συντελεστή της κλίμακας φόρου φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστή μικρότερο του μέσου συντελεστή με τον οποίο φορολογούνταν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Τι άλλαξε
Το ζήτημα είναι με ποιο συντελεστή φορολογούνται τα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών ύστερα από τις μεταβολές που έγιναν. Και τούτο διότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 3842/2010, τα μη διανεμόμενα κέρδη θα φορολογηθούν για τη διαχειριστική περίοδο 1/1-31.12.2010 με συντελεστή 24%. Ο συντελεστής αυτός μειώνεται σταδιακά ώστε από τις διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2014 να ανέλθει σε 20%. Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, τα διανεμόμενα με οποιαδήποτε μορφή κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 40%. Ετσι αν η εταιρεία δεν διανείμει κέρδη ο συντελεστής φορολογίας θα είναι για εφέτος 24%, αν όμως διανείμει κέρδη ο συντελεστής φορολογίας της ανώνυμης εταιρείας δεν είναι συγκεκριμένος, ποικίλει ανάλογα με το ποσόν των κερδών που διανέμονται.

Πώς φθάνει στο 48% ο φόρος των διανεμόμενων κερδών
ΕΣΤΩότι κατά τη διαχειριστική περίοδο 1/1-31.12.2010 η εταιρεία πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ και από αυτά διένειμε 60.000 ευρώ. Κατά μια άποψη, τα μη διανεμόμενα κέρδη του ποσού των 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και τα κέρδη που διανεμήθηκαν θα φορολογηθούν με συντελεστή 40%. Στην περίπτωση αυτή ο μέσος συντελεστής φορολογίας της ανώνυμης εταιρεία θα ανέλθει σε ποσοστό 33,6%. Κατά μια άλλη άποψη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στον ΚΦΕ ορίζεται ότι «τα διανεμόμενα κέρδη λαμβάνονται από το υπόλοιπο που απομένει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος». Συνεπώς στο παράδειγμά μας το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ θα φορολογηθεί με τον συντελεστή 24% και το ποσόν των 60.000 ευρώ που διανεμήθηκε θα φορολογηθεί με συντελεστή 40%. Σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής φόρου της ανώνυμης εταιρείας θα ανέλθει σε ποσοστό 48%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk