ΝΕΑ ΣΤΕΚΙΑ

Οταν βγεις στα πέριξ

Αν ήταν να συνοψίσει κανείς τον αντίκτυπο της κρίσης στον χώρο της γαστρονομίας και της νυχτερινής διασκέδασης θα έλεγε ότι η υψηλή γαστρονομία πεθαίνει. Η εποχή των ακριβών εστιατορίων έχει περάσει – άραγε ανεπιστρεπτί; Με μειωμένα τα εταιρικά δείπνα λόγω περιστολής δαπανών και με τον κόσμο να προτιμά τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, ούτε μια ντουζίνα αστέρια Μichelin δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι τάσεις για τη νέα σεζόν φαίνεται να διαμορφώνονται ως εξής: …

Αν ήταν να συνοψίσει κανείς τον αντίκτυπο της κρίσης στον χώρο της γαστρονομίας και της νυχτερινής διασκέδασης θα έλεγε ότι η υψηλή γαστρονομία πεθαίνει. Η εποχή των ακριβών εστιατορίων έχει περάσει – άραγε ανεπιστρεπτί; Με μειωμένα τα εταιρικά δείπνα λόγω περιστολής δαπανών και με τον κόσμο να προτιμά τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, ούτε μια ντουζίνα αστέρια Μichelin δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι τάσεις για τη νέα σεζόν φαίνεται να διαμορφώνονται ως εξής: η τάση της «καλής ταβέρνας» όπου μπορεί κανείς να απολαύσει καλομαγειρεμένο φαγητό σε οικονομικές τιμές, όπως «Το καλωσόρισμα του Αντώνη» (Γεωργίου Λύρα 41, Νέα Κηφισιά), η τάση της οινοθήκης η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να πιει κανείς δύο-τρία ποτήρια κρασί χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, όπως η «Scala Vinoteca» (Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι), η τάση της «συμπυκνωμένης» διασκέδασης, η τάση του all day χώρου που «μεταμορφώνεται» από καφετέρια το πρωί σε εστιατόριο το μεσημέρι και κλαμπάκι το βράδυ και, τέλος, η τάση του φθηνού μπιστρό με γαλλικές επιρροές και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Τα «κανόνια» πολυτελείας που έσκασαν στην αγορά καθρεφτίζουν την κατάσταση στον χώρο της γαστρονομίας και της νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη. Με την πτώχευση της επιχείρησης Βάρδη (Ρentelikon, Ρente likon Catering, ΡierΟne και Εric Κayser) και το λουκέτο του Αθ. Πλατή (προέδρου μιας από τις γνωστότερες εταιρείες στον χώρο τoυ catering και των εκδηλώσεων), ο χώρος είναι ιδιαίτερα μουδιασμένος, ενώ τα σενάρια ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κυκλοφορούν ευρέως. Το παράδειγμα του ιστορικού «Πιλ-Πουλ», το οποίο ανέλαβε ο διάσημος σεφ Jerome Serres το καλοκαίρι για να δουλέψει μία… εβδομάδα και να κατεβάσει ρολά, «καίει» την αγορά. Για να επιβιώσουν, ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που κινούνται στον χώρο φαίνεται να παίρνουν αποστάσεις από την ακριβή εστίαση. Και επειδή, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, για κάθε δύο βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κλείνουν ανοίγει μία, σε μια πόλη που δεν ησυχάζει ποτέ ξεφυτρώνουν νέα στέκια που φιλοδοξούν να κερδίσουν το κοινό, ενώ υπάρχουν και κάποιοι χώροι οι οποίοι συνεχίζουν με φόρα από το καλοκαίρι φιλοδοξώντας να κορυφώσουν μια ήδη καλή πορεία. Ολοι οι καινούργιοι χώροι είναι ενταγμένοι στη νέα φιλοσοφία που προστάζει φιλικές τιμές και συγκεκριμένο concept.

Το υψηλής γαστρονομίας γιαπωνέζικο «Νobu-Μatsuhisa», επίσης, που λειτουργεί στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, ακούγεται ότι θα επιδιώξει να προσεγγίσει ένα περισσότερο νεανικό κοινό με τη δημιουργία Νobu bar στην οδό Φιλελλήνων. Μια νέα άφιξη, τέλος, θα είναι επίσης εκείνη της «Σπονδής» σε φιλικότερες τιμές στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οικονομικό μπιστρό στο Μεταξουργείο

«Who are you, Ρolly Μagoo?». Η καλτ γαλλική ταινία του 1966 δάνεισε το όνομα της κεντρικής ηρωίδας της στο κομψό, ατμοσφαιρικό μπιστρό στο Μεταξουργείο. Ο χώροςξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του και δείχνει να έχει ήδη μπει στο καρνέ εξόδου των Αθηναίων. Πρόσχαρο σέρβις, ευφάνταστα πιάτα, χαμηλές τιμές: ένα άτομο μπορεί να δειπνήσει άνετα με 30 ευρώ. Το λιτό, βιομηχανικό περιβάλλον αναδεικνύει τις πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις του σεφ Γιώργου Ηλιού. Γαλλική φινέτσα στην εναλλακτική γειτονιά που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και συγκεντρώνει ολοένα περισσότερα μέρη εστίασης και διασκέδασης.

POLLY MAGOO
Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος,Μεταξουργείο, τηλέφωνο 210 5241.120

Ενας κήπος στο Μοναστηράκι

Πέντε μπαράκια κατά μήκος της Αβραμιώτου ενοποίησε ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος και οι συνεργάτες του διαμορφώνοντας το ήδη συζητημένο Six DΟGS, όπου λειτουργεί μία γκαλερί, ένα cozy καφέ, ένα μπαρ, ένα, όπως το ονομάζει, «gig space» εκδηλώσεων. Σε αυτά έχει προστεθεί από το καλοκαίρι ένας κήπος που λειτουργεί στα όρια ενός σιωπηλού μπαρ «θέλοντας να προσφέρει ένα γαλήνιο περιβάλλον δυο βήματα από το κέντρο της πόλης», όπως μας λέει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. Με πρίζες σε όλα τα δέντρα για να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τον καφέ του ή το κοκτέιλ του online, ο νέος κήπος στο Μοναστηράκι αποτελεί σταυροδρόμι για ένα κοινό από 25 ως 40 χρόνων που σερφάρει στο Ιnternet δοκιμάζοντας το- κλασικό του καταστήματος- hot dog, την πίτσα-λορέν και άλλες επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ ο χώρος αναστενάζει από πολυκοσμία. Ο κήπος έχει διαμορφωθεί σε σημείο συνάντησης θαμώνων από πολλά και διαφορετικά μέρη της πόλης.

SIX DOGS
Αβραμιώτου 6-8,Μοναστηράκι, τηλ.210 3210.510,www. sixdogs.gr Νέος πολυχώρος στον Κεραμεικό

Η λέξη Ηub (κόμβος) είναι ενδεικτική. Ο πολυχώρος στην περιοχή του Κεραμεικού ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου με μια διεθνή έκθεση γλυπτικής που έχει τίτλο «Volume Οne- Αντικείμενα, γεγονότα, συναντήσεις» όπου οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το κτίριο και την ιστορία του ως πηγή έμπνευσης. Στους επάνω ορόφους του κτιρίου βρίσκονται ιδιωτικά lofts. Στον πρώτο όροφο του πρώην εργοστασιακού κτιρίου της βιομηχανίας εσωρούχων Ρalco βρίσκεται το νέο πολιτιστικό κέντρο συνολικού μεγέθους 1.400 τ.μ. που σκοπό έχει να συγκεντρώσει μια σύνθεση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων διαθέτοντας χώρους εκθέσεων, συναντήσεων και εστιατορίου. Το ισόγειο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πάρκινγκ, γυμναστήριο και αποθήκες.

THE HUB
Αλκμήνης 5,Κάτω Πετράλωνα, www. thehubevents.gr Σημείο συνάντησης στην Κηφισιά

Ο Νεκτάριος Ντάλλας του Cash

«Απλότητα στο φαγητό, χαρούμενη ατμόσφαιρα, εικαστική επιστροφή στα αγαπημένα seventies και τιμές “παγωμένες” όσο πιο χαμηλά γίνεται» είναι, κατά τον γενικό διευθυντή του Cash Νεκτάριο Ντάλλα, η συνταγή της επιτυχίας του νέου μπαρ-εστιατορίου που άνοιξε προσφάτως στην Κηφισιά και αναδεικνύεται σε σημείο συνάντησης των βορείων. Στο ισόγειο υπάρχει καφέ και all day bistrot, στον δεύτερο όροφο εστιατόριο 80 θέσεων, ενώ το βράδυ το σκηνικό γίνεται πιο ζωντανό με τη λειτουργία μπαρ. «Είμαστε αποφασισμένοι να μη σηκώσουμε τις τιμές μας», λέει ο Νεκτάριος Ντάλλας για το νέο στέκι της Κηφισιάς που σημειώνει ήδη «θόρυβο» σε κοσμικούς κύκλους. «Μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η καλή τοποθεσία και η καλή ενέργεια. Το μόνο που θα αλλάξουμε είναι η κάρτα μας με ένα περισσότερο χειμωνιάτικο μενού. Κατά τα άλλα, όταν μια συνταγή “δέσει” δεν ανακατεύεις τα υλικά…».

CASH
Δηλιγιάννη 54,Κεφαλάρι, τηλ.212 1004.772 Μαθήματα στο Γκάζι

«Εχουμε τον χαμηλότερο καφέ στην περιοχή» λέει ο Χριστόφορος Κάτσικας, διευθυντής ενός νέου food bar στην οδό Περσεφόνης στο Γκάζι, που άνοιξε προ ολίγων μηνών και έχει κερδίσει ήδη ένα ποικιλόμορφο κοινό, αφού «η περιοχή μας είναι μια μικρή Βαβέλ αποτελούμενη από πολλές και διαφορετικές “φυλές” ανθρώπων». Με βασικά στοιχεία διακόσμησης τη βιβλιοθήκη και τον σχολικό μαυροπίνακα, το Gazi College συγκεντρώνει πολύ φοιτητόκοσμο, αλλά και ηθοποιούς και καλλιτέχνες που πηγαίνουν μετά τις παραστάσεις. Το Gazi College ξεκίνησε με κεκτημένη ταχύτητα, δεδομένου ότι μπορεί να προσφέρει από καφέ το πρωί έως φαγητό το μεσημέρι και το βράδυ, ενώ τις προχωρημένες ώρες μετατρέπεται σε μπαρ για όσους θέλουν να πιουν χαλαρά το ποτό τους κάνοντας χάζι στον δρόμο. Είναι ανοιχτό σχεδόν επί 24ώρου βάσεως, προσφέρει τη δυνατότητα του take away και διακρίνεται για τις χαμηλές τιμές του σε συνδυασμό με καλή ποιότητα των προσφερόμενων ειδών. Δοκιμάστε τους λουκουμάδες του (4 ευρώ η μερίδα) και δεν θα χάσετε.

GAZI COLLEGE
Περσεφόνης 53,Γκάζι, τηλ.210 3422.112,www. gazicollege.gr ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
«Πρέπει να βοηθήσω τους πελάτες να με ακολουθήσουν»

Ο γνωστός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου πολυτελείας «Βαρούλκο» του Κεραμεικού Λευτέρης Λαζάρου αποφάσισε να μοιράσει τη λειτουργία του σε δύο χώρους: ένα οικονομικότερο bistrot που μάλλον θα ονομαστεί «Βαρούλκο-Αtelier» και το κλασικό εστιατόριο,σε μικρότερο όμως χώρο.«Πράγματι αυτή η σκέψη είναι “στα σκαριά” και πιθανότατα να υλοποιηθεί τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου» επιβεβαιώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ.Λαζάρου.

«Σε έναν μικρότερο γειτονικό χώρο,δίπλα από το ξενοδοχείο “Ηριδανός”, θα στεγαστεί το “Βαρούλκο”, ενώ στον χώρο όπου έως τώρα βρισκόταν το εστιατόριο θα λειτουργήσει ένα εργαστήρι ή ατελιέ όπου θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα ίδια πιάτα συν το κρασί του με περίπου 35-45 ευρώ κατ΄ άτομο».Πώς θα το πετύχει αυτό; «Μειώνοντας το κόστος και περιορίζοντας το επιπλέον ή περιττό, αν θέλετε.Αντί για δύο σομελιέ θα έχω έναν,αντί για λινά τραπεζομάντιλα δεν θα έχω καθόλου καλύμματα τραπεζιών.Πρόκειται για κινήσεις που επιτρέπουν να διατηρήσω τις πρώτες ύλες,αλλά και να διευρύνω την γκάμα του κοινού».Οπως μας εξηγεί ο κ.Λαζάρου,στον κάτω όροφο του «Βαρούλκο-Αtelier» θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει το κρασί του με έναν μεζέ σε ιδιαίτερα φιλικές τιμές,ενώ στον επάνω όροφο θα λειτουργήσει το εστιατόριο.«Πρέπει να βοηθήσω τους πελάτες να με ακολουθήσουν.Δεν πρέπει να γίνω πολύ ακριβός» καταλήγει ο ίδιος,υπογραμμίζοντας ότι η ίδια η αγορά προδιαγράφει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει.

KΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ
Μια σειρά επιχειρηματικών κινήσεων στον χώρο της γαστρονομίας ακούγεται ότι θα δώσει ζωή στο… άψυχο Ψυχικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες,η ομάδα του κολωνακιώτικου Rock n΄ Roll,μετά το επιτυχημένο καλοκαίρι στη Μύκονο, «ανηφορίζει» στο Ψυχικό και συγκεκριμένα στο «Sao Ρaolo» της οδού Λυκούργου.Ο Δημήτρης Κιτσινέλης,επίσης,ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες του γιαπωνέζικης κουζίνας «Ιnbi» της Ηρακλείτου,πρόκειται να ανοίξει ιταλικό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυχικού. Οι αδελφοί Δεμέστιχα, τέλος, βρίσκονται πολύ κοντά στο άνοιγμα ενός all day bistrot στη θέση του παλιού καταστήματος Ρrince Οliver στα σύνορα ΨυχικούΧαλανδρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk