Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ένας νέος πολιτιστικός οργανισμός θα ενταχθεί στη ζωή της Αθήνας και της χώρας. Είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, ένας σύγχρονος πολυχώρος αιχμής και υψηλής τεχνολογίας στη λεωφόρο Συγγρού, με ένα σύγχρονο αμφίδρομο πρόγραμμα για τις τέχνες, τις ιδέες και τις επιστήμες, όπου το παρελθόν αντιμετωπίζεται ως παρόν και μέλλον, και αντίστροφα. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που, για την κοινωνία μας, …

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ένας νέος πολιτιστικός οργανισμός θα ενταχθεί στη ζωή της Αθήνας και της χώρας. Είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, ένας σύγχρονος πολυχώρος αιχμής και υψηλής τεχνολογίας στη λεωφόρο Συγγρού, με ένα σύγχρονο αμφίδρομο πρόγραμμα για τις τέχνες, τις ιδέες και τις επιστήμες, όπου το παρελθόν αντιμετωπίζεται ως παρόν και μέλλον, και αντίστροφα. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που, για την κοινωνία μας, είναι και πολιτισμική κρίση, κρίση αξιών αλλά και αποθέωση του κυνισμού (που εκφράζεται μέσα από την αλήθεια της ρήσης «ο σώζων εαυτόν σωθήτω») τα εγκαίνια της Στέγης έχουν ασφαλώς συμβολική σημασία.

Η Στέγη θα εγκαινιαστεί με ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «Οι Διάλογοι των Αθηνών» και θα πάρει ουσιαστικά τη μορφή ενός διαρκούς και ανοικτού meeting εργασίας με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Γι΄ αυτό το συνέδριο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συνεργάζεται με κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Ακαντέμια ντέι Λιντσέι, το Ινστιτούτο της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, η Ακαδημία Αθηνών, η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η εξωστρέφεια και ο πολιτισμικός κοσμοπολιτισμός βρίσκονται στο υπόβαθρο της πρώτης διοργάνωσης της Στέγης, που θα γίνει από τις 24 ως τις 27 Νοεμβρίου.

Η διερεύνηση των σύγχρονων προβλημάτων μέσα από την οπτική της ελληνικής σκέψης είναι η ιδέα που διατρέχει όλο το συνέδριο. Η υλοποίησή της θα επιδιωχθεί μέσα από έξι θεματικές ενότητες, με διαχρονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Οι ενότητες αυτές έχουν τίτλους δηλωτικούς για τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως «Ταυτότητα και ετερότητα», «Ιστορία και ιστορίες», «Λόγος και τέχνη», «Δημοκρατία και πολιτεία», «Επιστήμη και ηθική», «Ποιότητα ζωής».

Η ιδιαιτερότητα αυτού του συνεδρίου είναι ότι όλες οι ομιλίες θα προδημοσιευτούν στο Διαδίκτυο. Ετσι, οι εργασίες του συνεδρίου δεν θα έχουν καμία σχέση με τη διαδοχή ομιλητών στο βήμα. Ουσιαστικά οι συμμετέχοντες θα έχουν προετοιμαστεί προτού φτάσουν στις αίθουσες της Στέγης, έτοιμοι για τους διαλόγους. Βασικό εργαλείο του συνεδρίου θα είναι ο ιστότοπός του. Στόχος των διοργανωτών του συνεδρίου είναι να εξελιχθεί αυτός ο ιστότοπος σε «κόμβο διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ όλων όσοι δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για την ελληνική πολιτιστική και ανθρωπιστική κληρονομιά», αλλά και σε χώρο συντονισμού όλων των τμημάτων και ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού που ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό. Αν αυτό το σχέδιο επιτύχει, θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για τις ελληνικές σπουδές σε μια εποχή όπου οι ανθρωπιστικές σπουδές πλήττονται συνολικά από έλλειψη πόρων, αλλά και από τη διάδοση μιας ωφελιμιστικής-εργαλειακής αντίληψης που θεωρεί αυτές τις σπουδές άχρηστες ή ελιτίστικες.

Οι «Διάλογοι των Αθηνών» θα φέρουν στην Αθήνα σημαντικούς επιστήμονες των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, καθώς και άλλες προσωπικότητες, ονόματα πρώτης γραμμής του διεθνούς επιστημονικού χώρου. Από όσο ξέρω, για πρώτη φορά θα έχουμε στην Ελλάδα μια τέτοια συγκέντρωση.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
Σίβυλλα
Helios Kiosk