Φαβορί ο Φ.Ράινφελντ

Προς επανεκλογή οδεύουν oι κεντροδεξιοί στη Σουηδία, στοίχημα η δύναμη της ακροδεξιάς

Με άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις προσέρχονται στην εκλογική μάχη της Κυριακής οι κυβερνώντες κεντροδεξιοί στη Σουηδία, επανεκλογή των οποίων θα θέσει προηγούμενο για την -παραδοσιακά υπό κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών- σκανδιναβική χώρα. Προ των πυλών του Κοινοβουλίου η ξενοφοβική ακροδεξιά των «Σουηδών Δημοκρατών», τη συνεργασία με τους οποίους έχουν αποκλείσει όλα τα μεγάλα κόμματα.

Προς επανεκλογή οδεύουν oι κεντροδεξιοί στη Σουηδία, στοίχημα η δύναμη της ακροδεξιάς | tovima.gr

Με άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις προσέρχονται στην εκλογική μάχη της Κυριακής οι κυβερνώντες κεντροδεξιοί στη Σουηδία, η επανεκλογή των οποίων θα θέσει προηγούμενο για την -παραδοσιακά υπό κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών- σκανδιναβική χώρα.

O Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ των «Μετριοπαθών» με τον τετρακομματικό δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του προηγείται κατά περίπου 8 μονάδες στις δημοσκοπήσεις χάρη στην πολιτική των φορολογικών περικοπών που ακολούθησε και των υγιών οικονομικών της χώρας σε επίπεδα που αποτελούν σχεδόν εξαίρεση για την ΕΕ.

Το κυβερνητικό μπλοκ αποτελείται από τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών, του Φιλελεύθερων και των Κεντρώων ενώ το μπλοκ της αντιπολίτευσης αποτελούν (από κοινού) Σοσιαλδημοκράτες της Μόνα Σάλιν, το κόμμα της Αριστεράς (πρώην κομμουνιστικό) και οι Πράσινοι.

Η πρόκληση για τον Ράινφελντ όμως δεν έρχεται από τα αριστερά -το μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών ενδέχεται να δει περαιτέρω υποχώρηση από το 35% των προηγούμενων εκλογών- αλλά από τα δεξια: οι «Σουηδοί Δημοκράτες», κυρίως ξενοφοβικής ατζέντας, ελπίζουν ότι θα γίνουν ρυθμιστές του αποτελέσματος.

Στις προηγούμενες εκλογές, το μικρό κόμμα βρέθηκε οριακά έξω από το Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό κάτω από το απαραίτητο 4%. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν όμως στους «Σουηδούς Δημοκράτες» κοντά στο 6% για την αναμέτρηση της Κυριακής, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να απειλήσει την (πιθανή) πλειοψηφία του μπλοκ του Ράινφελντ στο Κοινοβούλιο.

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» απαιτούν περιορισμούς στον αριθμό των μεταναστών και θεωρούν το Ισλάμ «τη μεγαλύτερη απειλή για τη Σουηδία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία μαζί τους, λέγοντας πως έχει ξενοφοβικές θέσεις που δεν ταιριάζουν στην παράδοση της Σουηδίας.

Ο Φ.Ράινφελντ εξελέγη το 2006 υποσχόμενος περικοπές στους φόρους αλλά και σε κάποια κοινωνικά επιδόματα -δεσμεύσεις που κατά κύριο λόγο τήρησε. H αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το κεντροδεξιό μπλοκ στοχεύει στην σταδιακή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Η σουηδική οικονομία αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 4% φέτος μετά την ύφεση στην οποία βρισκόταν το 2009, ενώ η ανεργία τον Ιούλιο ανήλθε σε 8,5%. Η Σουηδία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ με έλλειμμα που παραμένει κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια (στο 2% για φέτος).

Οι δύο κύριοι αντίπαλοι με μία ματιά

Ο 45χρονος Φρέντρικ Ράινφλεντ ελπίζει ότι θα γίνει ο πρώτος, έπειτα από 99 χρόνια, δεξιός Σουηδός πρωθυπουργός που επανεκλέγεται μετά από μία πλήρη θητεία. Μετακίνησε προς το κέντρο την κάποτε πιο συντηρητική ατζέντα του πριν το 2006, εξυμνώντας μεν το σουηδικό κοινωνικό κράτος αλλά επαναλμβάνοντας σταθερά ότι το μέλλον του εξαρτάται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δύο μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν μετά από κατηγορίες ότι φοροδιέφευγαν, αλλά ο ίδιος -που, ως σωστός Σουηδός, σπάνια υψώνει τον τόνο της φωνής του- έχει κρατήσει το προφίλ του άμεμπτου πολιτικού. Στα… «χόμπι» του, σύμφωνα με τον ίδιο, συμπεριλαμβάνεται το κυνήγι σκόνης με την ηλεκτρική σκούπα(!).

Από την άλλη πλευρά στέκεται η 53χρονη Μόνα Σάλιν των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2007 θεωρήθηκε ότι θα έφερνε φρέσκο αέρα στο κόμμα, αλλά σύντομα η δημοτικότητά της άρχισε να υποχωρεί.

Μέλος των προηγούμενων Σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, η πολιτική καριέρα της Σάλιν σκόνταψε απροσδόκητα το 1995 όταν παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαιτίας της αποκάλυψης ότι χρησιμοποιούσε πιστωτική κάρτα της κυβέρνησης για τα προσωπικά της ψώνια (όπως μωρουδιακές πάνες και γλυκά). Επέστρεψε στην κυβέρνηση το 1998 σε υπουργικές θέσεις μέχρι τις εκλογές του 2006.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος