Οι Ταλιμπάν ψηφίζουν μέσω απαγωγών

ΚΑΜΠΟΥΛ Δύο υποψήφιοι ήταν ανάμεσα στους 20 ανθρώπους που απήχθησαν χθες στο Αφγανιστάν, παραμονή των σημερινών βουλευτικών εκλογών τις οποίες έχουν ανακοινώσει ότι θα διαταράξουν με κάθε τρόπο οι Ταλιμπάν. Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, βίαια περιστατικά σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια, αν και η κατάσταση στην Καμπούλ ήταν σχετικώς ήρεμη. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε όλους τους Αφγανούς, περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν, να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους βουλευτές τους.

ΚΑΜΠΟΥΛ Δύο υποψήφιοι ήταν ανάμεσα στους 20 ανθρώπους που απήχθησαν χθες στο Αφγανιστάν, παραμονή των σημερινών βουλευτικών εκλογών τις οποίες έχουν ανακοινώσει ότι θα διαταράξουν με κάθε τρόπο οι Ταλιμπάν. Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, βίαια περιστατικά σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια, αν και η κατάσταση στην Καμπούλ ήταν σχετικώς ήρεμη.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε όλους τους Αφγανούς, περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν, να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους βουλευτές τους. «Ελπίζουμε ότι ο λαός μας παντού στο Αφγανιστάν, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πόλη και σε κάθε επαρχία θα πάει στο εκλογικό τμήμα του και θα ψηφίσει τον υποψήφιό του. Οι εκλογές θα φέρουν περισσότερη σταθερότητα» είπε και κάλεσε τους Ταλιμπάν «που είναι τέκνα της χώρας» να πάνε επίσης να ψηφίσουν.

Ολο το τελευταίο διάστημα οι Ταλιμπάν άφηναν γράμματα έξω από δεκάδες τζαμιά, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μην ψηφίσουν στις εκλογές και απειλώντας τους με βίαια αντίποινα αν επιχειρήσουν να προσέλθουν στις κάλπες.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος 386 γυναίκες και 2.061 άνδρες υποψήφιοι. Παρά τον αριθμό ρεκόρ των γυναικών υποψηφίων εκφράζονται φόβοι ότι οι περισσότερες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μαριονέτες πολέμαρχων που δρουν ανεξέλεγκτοι στη χώρα.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν μέρος ως υποψήφιες στις εκλογές δεν ενδιαφέρονται για την προώθηση της δικής τους πολιτικής ατζέντας ή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν. Αντίθετα, λένε, είναι πιόνια σε ένα πελατειακό παιχνίδι: όσες εκλεγούν θα προωθήσουν τα συμφέροντα όποιου πολέμαρχου ή μαφιόζου χρηματοδότησε την προεκλογική τους εκστρατεία.

Οι υποψήφιες «που υποστηρίχθηκαν από κάποιον πολέμαρχο, φύλαρχο ή τράπεζα ήταν εκείνες που μπόρεσαν να διαθέσουν χρήματα στην προεκλογική τους εκστρατεία. Γνωρίζω χωρικούς που πούλησαν τις ψήφους τους σε κάποια γυναίκα υποψήφια για 20 δολάρια.Κάποια άλλη,ειλικρινής υποψήφια, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών,δεν μπορεί να πληρώσει 20 δολάρια, και δεν θα εκλεγεί…Εδώ,Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι ακούγεται η φωνή των πολιτών. Αυτό το κοινοβούλιο δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια τυπικότηταώστε η διεθνής κοινότητα να μπορεί να λέει:“Να,το Αφγανιστάν αρχίζει να έχει δημοκρατία”» λέει η Γουάτζμα Φρογκ, ακτιβίστρια στο Αφγανιστάν. Από τις 249 έδρες της Βουλής, το 25% προορίζεται, με ποσόστωση, για τις γυναίκες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος