ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Oχι, η κυρία Μέρκελ δεν μίλησε ποτέ με τον πρόεδρο Σαρκοζί για δήθεν σχεδιαζόμενη διάλυση καταυλισμών Ρομά στη Γερμανία και απέλαση των κατοίκων τους. Εξάλλουκάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το γερμανικό Σύνταγμα». Με αυτή την κατηγορηματική φράση του υπουργού Εξωτερικών του Βερολίνου Γκίντο Βεστερβέλε, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ «άδειασε» τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η γερμανίδα ηγέτις τού αποκάλυψε πως θα διατάξει και εκείνη να διαλυθούν καταυλισμοί Τσιγγάνων, όπως γίνεται στη Γαλλία.

Το γαλλογερμανικό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στη λογομαχία που φέρεται ότι είχε ο κ. Σαρκοζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προχθές στις Βρυξέλλες, στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), πάλι με αφορμή τη σκληρή πολιτική της Γαλλίας για το θέμα. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που στη Γηραιά Ηπειρο ηγέτες διχάζονται γα ένα ζήτημα ανθρωπιστικών αξιών και όχι οικονομικό, όπως π.χ. η χρήση του ευρώ, ή γεωπολιτικό, όπως π.χ. η ευρωπαϊκή διεύρυνση.

«Πρόκειται για παρεξήγηση» συνέχισε ο κ. Βεστερβέλε, σπεύδοντας μάλιστα να διευκρινίσει ότι «στη Γερμανία δεν υπάρχουν υπαίθριοι καταυλισμοί των Ρομά όπως σε άλλες χώρες».

Στον ίδιο τόνο περί «παρεξηγήσεως» ήταν και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα επεισόδιο ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο». Είπε μάλιστα ότι όσο ο ίδιος ήταν παρών στη συνομιλία Μέρκελ- Σαρκοζί στις Βρυξέλλες δεν αντελήφθη να συζητήθηκε καν το θέμα των Ρομά, «ίσως όμως να το συζήτησαν κατ΄ ιδίαν άλλη στιγμή».

Το πρόβλημα ξεκίνησε από μια δήλωση του γάλλου προέδρου. «Η κυρία Μέρκελ μού είπεότι προτίθεται να διαλύσει τα στρατόπεδα των Ρομά στη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες» είπε. Επιπλέον, πρόσθεσε, η καγκελάριος του υποσχέθηκε «απόλυτη και πλήρη υποστήριξη» στη γαλλική πρακτική των απελάσεων.

Η διάψευση ήταν κατηγορηματική. «Η καγκελάριος δεν μίλησε ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιοούτε στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες της με τον πρόεδρο Σαρκοζί για τους καταυλισμούς των Ρομά και ακόμη περισσότερο για τη διάλυσή τους κατά το γαλλικό πρότυπο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ. Ανάλογη ήταν η αντίδραση των διπλωματών στις Βρυξέλλες. «Ο Σαρκοζίή δεν ακούει σωστάή παραποιεί αυτά που ακούει κατά το δοκούν» είπε ένας από αυτούς.

Πράγματι, στη Γερμανία δεν υπάρχουν μεγάλοι καταυλισμοί νομάδων, όπως στη Γαλλία. « Στη Ρουμανία οι Τσιγγάνοι κατοικούν συνήθως σε χωριά με κανονικά σπίτια. Το ίδιο κάνουν και στη Γερμανία» λέει ο γερμανός εθνολόγος, ειδικός στον πολιτισμό των Ρομά, Χέρμπερτ Χόις. Μια εξαίρεση, προσθέτει, παρουσιάστηκε πέρυσι στο Βερολίνο, όπου μια ομάδα τους εγκαταστάθηκε σε πάρκο της πόλης προκαλώντας την οργή των περιοίκων. «Από τότε όμως δεν εκδηλώθηκε παρόμοιο φαινόμενο».

Η γαλλογερμανική διαμάχη έχει βέβαια ευρωπαϊκό φόντο. Χθες η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ επανέλαβε, αποφεύγοντας ιστορικές συγκρίσεις, ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία για παράβαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αν επιβεβαιωθεί ότι η Γαλλία παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρομά.

Δεν είναι (μόνο) γαλλικό φαινόμενο
Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα επικεφαλής των ευρωπαϊκών χωρών που απελαύνουν μαζικά μέλη της εθνικής μειονότητας των Ρομά. Μόνο τον Ιούλιο απέλασε περί τους 1.000.

Ο πρώτος «διδάξας» στις πρόσφατες απελάσεις των Ρομά ήταν η Ιταλία, που άρχισε το 2008. Αυτή τη στιγμή απειλούνται άμεσα 7.200 Ρομά που ζουν σε 100 καταυλισμούς έξω από τη Ρώμη.

Απελάσεις έγιναν πρόσφατα στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στη Δανία. Στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία η αστυνομία αλλά και ομάδες ρατσιστών εισβάλλουν τακτικά σε καταυλισμούς των Ρομά.

Αλλά και η Γερμανία «επαναπροωθεί» 8.000 Ρομά στο Κοσσυφοπέδιο, χρησιμοποιώντας κυρίως όχι αστυνομική βία αλλά προσφέροντας χρηματικά ποσά και άλλα οικονομικά ανταλλάγματα.