Πρώτο τεστ για το στρατηγείο Ραγκούση

Κρας τεστ αποτελεσματικότητας δίνει η κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα, κατά την οποία το νέο συντονιστικό σχήμα υπό τον κ. Ι. Ραγκούση θα κληθεί να διαχειριστεί, απουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας, ισορροπιών, αλλά και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα. Θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ.

Κρας τεστ αποτελεσματικότητας δίνει η κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα, κατά την οποία το νέο συντονιστικό σχήμα υπό τον κ. Ι. Ραγκούση θα κληθεί να διαχειριστεί, απουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας, ισορροπιών, αλλά και νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα. Θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

Εν όψει αυτών, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή τον κ. Ραγκούση και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη προκειμένου να δώσει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το διάστημα που θα απουσιάζει στο εξωτερικό.

Το πρώτο πεδίο στο οποίο αναμένεται να δοκιμαστεί το νέο επιτελείο στρατηγικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών οδικών μεταφορών. Είναι ένα θέμα που δημιούργησε πολλές τριβές το προηγούμενο καλοκαίρι και το οποίο κατά γενική ομολογία συναδέλφων του διαχειρίστηκε με επιτυχία σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο ο αρμόδιος υπουργός κ. Δ. Ρέππας.

Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός της εβδομάδας, το στρατηγείο ξεκίνησε ήδη από χθες με την εφαρμογή της νέας τακτικής η οποία μεταξύ όλων των άλλων περιλαμβάνει και τη χρήση «νέων» μοντέλων επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης καταρτίζονται και αποστέλλονται… μηνύματα κινητής τηλεφωνίας, το περιεχόμενο των οποίων υποτίθεται ότι συμπυκνώνει τη φιλοσοφία και τους στόχους της κυβέρνησης. Εν προκειμένω, για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές: «ευεργετικές συνέπειες (σ.σ.: του νόμου): ανάπτυξη, πτώση τιμών, νέες θέσεις εργασίας» και επίσης: «βασικός ωφελημένος ο ίδιος ο πολίτης» .

Πέραν της αποτελεσματικότητας ή μη των νέων αυτών μεθόδων, ένα από τα ζητήματα που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται εντός της εβδομάδας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κεντρική επικοινωνιακή διαχείριση όλων των κυβερνητικών θεμάτων από το επιτελείο του κ. Ραγκούση. Για παράδειγμα, πολιτικά στελέχη στα υπουργεία αναμένουν να δουν αν ο σκοπός αυτός θα εξυπηρετηθεί με την αποστολή οδηγιών, με τη σύγκληση συσκέψεων ή απλώς με «καπέλωμα» των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων.

Σχετικές απορίες εκφράστη- καν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και οι περισσότεροι υπουργοί… αναμένουν στο ακουστικό τους.

Το έτερο ζήτημα για το οποίο ενδέχεται να προκύψει ανάγκη ειδικής διαχείρισης είναι οι εξεταστικές επιτροπές. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Βατοπαιδίου, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός μετά την κατάθεση της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη. Το ενδεχόμενο κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή επισήμως παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση, όμως οι εξελίξεις στο θέμα εκτιμάται από νομικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους ότι θα απαιτήσουν λεπτούς χειρισμούς. Στο σημείο αυτό είναι στραμμένη όλη η προσοχή του επικοινωνιακού επιτελείου της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ δεν ξεχνούν και την παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται βέβαιον ότι θα δεχθεί σχετικές ερωτήσεις. Από τις απαντήσεις που θα δώσει και τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ θα εξαρτηθούν και οι απαντήσεις της κυβέρνησης.

Εκκρεμότητες σε δήμους της Β Δ Αθήνας
Χθες συνεδρίασε για τελευταία- πιθανότατα- φορά η Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων του ΠαΣοΚ για τις δημοτικές εκλογές. Οι περισσότερες εκκρεμότητες προς διευθέτηση αφορούσαν δήμους της Αττικής και ειδικότερα της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, όπου έχουν προταθεί ή αυτοπροταθεί περισσότεροι του ενός υποψήφιοι. Σύμφωνα πάντως με όσα έχει ήδη δηλώσει ο επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης κ. Αθ.Τσούρας, το ΠαΣοΚ δεν θα δώσει χρίσμα σε υποψήφιο σε περίπου 130 δήμους σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνονται και μεγάλοι δήμοι, όπως το Περιστέρι ή το Μαρούσι, όπου η Ιπποκράτους δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε έγκαιρη στήριξη υποψηφιοτήτων. Στο Μαρούσι, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε εφαρμοστεί πιλοτικά το μοντέλο των προκριματικών εσωκομματικών εκλογών και είχε επιλεγεί ο κ. Η. Γιαννακάκος . Εχασε από τον κ. Γ. Πατούλη που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ και ως σήμερα η Ιπποκράτους δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει στο αν θα ανανεώσει τη στήριξή της ή όχι.

Με κάποιες διαφορές, αντίστοιχο φαινόμενο παρουσιάζεται και στο Περιστέρι, όπου η Επιτροπή Αξιολόγησης είναι διχασμένη ως προς το αν θα πρέπει να στηριχθεί κ. Κ.Λαλένη, που έχασε στις προηγούμενες εκλογές από τον κ. Α. Παχατουρίδη, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ αλλά στηρίζεται από τη ΝΔ.

Επίσημη υποψηφιότητα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε για τον Δήμο Χαλανδρίου, όπου ερίζουν οι κκ. Στ. Ανδρεόπουλος και Ν. Πανταζής, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο πρώην δήμαρχος κ. Κ. Παττακός.

Στη Γλυφάδα, η υποψηφιότητα που φερόταν ως πιθανότερη ως χθες ήταν αυτή του κ. Κ. Κόκκορη, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και ο Δήμος Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk