ΑΠΟΨΗ

Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ΄ αλεύρι

Μια γνωστή λαϊκή ρήση λέει «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι»… Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού Τζόζεφ Στίγκλιτζ το είπε διαφορετικά: «Είναι εγκληματικό για την οικονομία μιας χώρας να κόβεις δαπάνες με μεγάλο πολλαπλασιαστή και ωφελιμότητα στην ανάπτυξή της μόνο και μόνο για να έχεις ένα πρόσκαιρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Στην περίπτωση του βαμβακιού μιας από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας στην προ νέας ΚΑΠ εποχή που παραμένει ωστόσο βασική καλλιέργεια σε αρκετούς νομούς της χώρας, έχουμε ακριβώς την επαλήθευση της λαϊκής ρήσης αλλά και της διαπίστωσης του νομπελίστα οικονομολόγου.

Ακριβοί στα πίτουρα  και φθηνοί στ΄ αλεύρι | tovima.gr

Μια γνωστή λαϊκή ρήση λέει «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι»…

Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού Τζόζεφ Στίγκλιτζ το είπε διαφορετικά: «Είναι εγκληματικό για την οικονομία μιας χώρας να κόβεις δαπάνες με μεγάλο πολλαπλασιαστή και ωφελιμότητα στην ανάπτυξή της μόνο και μόνο για να έχεις ένα πρόσκαιρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Στην περίπτωση του βαμβακιού μιας από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας στην προ νέας ΚΑΠ εποχή που παραμένει ωστόσο βασική καλλιέργεια σε αρκετούς νομούς της χώρας, έχουμε ακριβώς την επαλήθευση της λαϊκής ρήσης αλλά και της διαπίστωσης του νομπελίστα οικονομολόγου…

Ενώ λοιπόν η τιμή του βαμβακιού ανακάμπτει θεαματικά στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να έχει πιάσει επίπεδα πάνω από τα 90 σεντς ανά λίμπρα, εν τούτοις εφέτος οι καλλιέργειες έχουν προσβληθεί από ασθένειες ώστε να εκτιμάται ότι η απώλεια σοδειάς ίσως να αγγίξει και το 40%-50%.

Για ένα προϊόν που αποτελεί συναλλαγματοφόρο πηγή για τη χώρα με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ μόνο από την πρωτογενή μεταποίηση (εκκόκκιση), αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απώλεια για την οικονομία μπορεί να αγγίξει τα 150-200 εκατ. ευρώ.

Και όμως, αυτή η συναλλαγματική αιμορραγία για μια χώρα με δραματική ανισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η οποία ψάχνει να βρει το παραγωγικό της μοντέλο, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν είχαν περικοπεί τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων των νομαρχιακών διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα οποία θυσιάστηκαν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών που εφαρμόζονται εσχάτως και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών του κλάδου, δεν υπερβαίνουν ετησίως τις κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αν οι γεωπόνοι είχαν μεταβεί εγκαίρως στα χωράφια των αγροτών να ανιχνεύσουν το δίκτυο των εντομοπαγίδων, η ζημιά από την προσβολή θα είχε μετριαστεί και ο ΕΛΓΑ δεν θα ήταν υποχρεωμένος να αποζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αυτή την πρωτοφανή καταστροφή που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα σε απόγνωση…

Συμπέρασμα; Χωρίς έρευνα στη γεωργία και χωρίς γεωπόνους στο χωράφι, ή χωρίς επιβλέποντες μηχανικούς στα δημόσια έργα, το κόστος που καλείται να πληρώσει η εθνική οικονομία είναι συνήθως πολλαπλάσιο. Αυτά τα γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο, τα γνωρίζει και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι έμπειρο πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής.

Μένει να δούμε αν το πάθημα με το βαμβάκι θα γίνει μάθημα για άλλους τομείς της οικονομίας, διότι το μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και για την παράκαμψη της κοινής λογικής…

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk