Τo double play οδηγεί την αγορά

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας και γρήγορου Ιnternet), μια τάση που άρχισε να γίνεται έντονη την τελευταία τριετία, έχει οδηγήσει σαφώς στην ορθολογικοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια. Η συνέχιση της διείσδυσης του ευρυζωνικού Ιnternet με σταθερούς ρυθμούς, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών που δείχνουν ότι η τάση προτίμησης για υπηρεσίες double play και triple play (τηλεφωνία, Ιnternet και τηλεόραση) είναι ανοδικές, προεξοφλεί, ως έναν βαθμό, την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας και γρήγορου Ιnternet), μια τάση που άρχισε να γίνεται έντονη την τελευταία τριετία, έχει οδηγήσει σαφώς στην ορθολογικοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια. Η συνέχιση της διείσδυσης του ευρυζωνικού Ιnternet με σταθερούς ρυθμούς, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών που δείχνουν ότι η τάση προτίμησης για υπηρεσίες double play και triple play (τηλεφωνία, Ιnternet και τηλεόραση) είναι ανοδικές, προεξοφλεί, ως έναν βαθμό, την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Ακόμη η συνέχιση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων, καθώς ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται, είναι πιθανόν να οδηγήσει αν όχι σε μειώσεις τιμών, τουλάχιστον σε περισσότερες παροχές στα συγκεκριμένα «πακέτα».

Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, ο μέσος όρος των μηνιαίων χρεώσεων των παρόχων για μια γραμμή που περιλαμβάνει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Ιnternet ως 24 Μbps, δεν υπερβαίνει πλέον τα 37 ευρώ, σε ένα εύρος τιμών από 30 ως 45,5 ευρώ.

Ολοι οι πάροχοι ανεξαρτήτως τιμολογίου δίνουν ως βασικές παροχές απεριόριστες δωρεάν εθνικές κλήσεις και γρήγορο Ιnternet ως 24 Μbps. Από εκεί και πέρα το τιμολόγιο διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιπλέον παροχές που προσφέρουν, δηλαδή ορισμένο χρόνο ομιλίας προς κινητά τηλέφωνα, δωρεάν διεθνείς κλήσεις ή με μειωμένες χρεώσεις κ.λπ.

Η διαμόρφωση υπηρεσιών και τιμολογίων, που πλέον είναι ξεκάθαρη, μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα στους καταναλωτές για τι πρόκειται να πληρώσουν και για ποιες υπηρεσίες. Ετσι, για παράδειγμα, αν ένας καταναλωτής δεν θέλει να κάνει κλήσεις προς κινητά από το σταθερό τηλέφωνό του μπορεί να πληρώσει λιγότερα για να πάρει το βασικό πακέτο παροχών. Αντίθετα αν κάποιος καλεί κινητά μπορεί με μια μικρή μηνιαία επιβάρυνση της τάξεως των 5-7 ευρώ να προσθέσει και μια ώρα δωρεάν κλήσεων προς εθνικά κινητά τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τις διεθνείς κλήσεις. Αν κάποιος μιλά συστηματικά με το εξωτερικό, με συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα, μπορεί να επιλέξει λίγο ακριβότερο πακέτο που θα του δίνει όμως δωρεάν διεθνείς κλήσεις. Ακόμη με μικρότερη επιβάρυνση μπορεί να επιλέξει και τη λύση της αστικής χρέωσης στις διεθνείς κλήσεις.

Σε ό,τι αφορά το Ιnternet, όλοι οι πάροχοι διαθέτουν πλέον ταχύτητες ως 24 Μbps, μια και μιλάμε για ΑDSL 2. Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να διευκρινισθούν κάποια σημεία ώστε οι χρήστες ή οι υποψήφιοι χρήστες να κατανοήσουν τι συμβαίνει με την ταχύτητα προκειμένου να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Η θεωρητική ταχύτητα «κλειδώματος» του δρομολογητή (router) αλλά και η πραγματική ταχύτητα «κατεβάσματος» (dowloading) δεδομένων είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων.

* Κατ΄ αρχάς η πρώτη σημαντική παράμετρος είναι η απόσταση του οικοδομικού τετραγώνου όπου βρίσκεται η σύνδεση από το κέντρο του παρόχου. Οπως είναι ευνόητο, όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα έχει το σήμα, με συνέπεια ο δρομολογητής να «συγχρονίζει» σε μικρότερη ταχύτητα από τη θεωρητική. Αυτό σε ό,τι αφορά το συμβαίνει εκτός της οικίας του χρήστη, κάτι δηλαδή που δεν μπορεί να ελέγξει και να βελτιώσει ο ίδιος.

* Ο δεύτερος παράγοντας είναι η διαδρομή των καλωδίων από το «κουτί» διανομής προς το σπίτι ή το διαμέρισμα του χρήστη. Σε μια παλαιότερη κατασκευή με «ταλαιπωρημένα» από υγρασία ή άλλη διάβρωση καλώδια χαλκού, είναι ευνόητο ότι η ταχύτητα θα παραμένει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από την ονομαστική. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επιβάλλεται ακόμη και η αλλαγή καλωδίων, την οποία μπορεί να κάνει ένας ηλεκτρολόγος. * Επόμενη παράμετρος είναι η απόσταση του δρομολογητή από το σημείο εισόδου της γραμμής στο σπίτι. Το πιο σωστό στην περίπτωση αυτή είναι να μη χρησιμοποιείται προέκταση της γραμμής ΑDSL προς τον δρομολογητή σε μήκος πάνω από 2-3 μέτρα (συνήθως από το χολ σε κάποιο απομακρυσμένο δωμάτιο) καθώς και από εκεί σημειώνονται απώλειες. Αντίθετα είναι προτιμότερο να προεκτείνεται το καλώδιο που συνδέει τον δρομολογητή (router) με την ειδική θύρα ethernet, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος καλωδίου έχει λιγότερες απώλειες.

* Ιδιαίτερη όμως προσοχή πρέπει να δοθεί και στις ρυθμίσεις του router και του λογισμικού του υπολογιστή. Αν η ταχύτητα downloading ενός αρχείου που «κατεβάζουμε» από κάποιο site είναι πολύ πιο κάτω από αυτή που αναμένουμε ως πραγματική, τότε υπάρχει πρόβλημα που πιθανόν να ανακύπτει από λανθασμένες ρυθμίσεις, συνήθως στο firewall (πρόγραμμα προστασίας από ηλεκτρονικούς εισβολείς) του router ή σε κάποιο παρόμοιο λογισμικό που έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή. Και στις δύο περιπτώσεις ο χρήστης, αν δεν είναι γνώστης, πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του τμήματος τεχνικής υποστήριξης του παρόχου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk