«Κρασάρει» το λιανεμπόριο πληροφορικής

Παρά την επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος των επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο β΄ τρίμηνο του 2010, οι προσδοκίες της βιομηχανίας των εν λόγω επιχειρήσεων και υπηρεσιών παρουσιάζονται οριακά αισιόδοξες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αντίθετα οι προσδοκίες στον τομέα λιανικού εμπορίου επιδεινώνονται περαιτέρω με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναφέρουν μείωση στις πωλήσεις τους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των σχετικών δεικτών που καταρτίζει το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

«Κρασάρει» το λιανεμπόριο πληροφορικής | tovima.gr

Παρά την επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος των επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο β΄ τρίμηνο του 2010, οι προσδοκίες της βιομηχανίας των εν λόγω επιχειρήσεων και υπηρεσιών παρουσιάζονται οριακά αισιόδοξες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αντίθετα οι προσδοκίες στον τομέα λιανικού εμπορίου επιδεινώνονται περαιτέρω με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναφέρουν μείωση στις πωλήσεις τους.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των σχετικών δεικτών που καταρτίζει το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος των επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών το β΄ τρίμηνο του 2010 διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στις 68,3 μονάδες από 71,5 το προηγούμενο τρίμηνο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία του. Ειδικότερα στις υπηρεσίες ΤΠΕ σημειώνεται άνοδος, έπειτα από δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης, στο λιανικό εμπόριο εμφανίζονται έντονα πτωτικές τάσεις και η απαισιοδοξία ενισχύεται, στη βιομηχανία ΤΠΕ υπάρχει μικρή βελτίωση των προσδοκιών, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει ιστορικά χαμηλό «ρεκόρ».

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες ΤΠΕ το β΄ τρίμηνο 2010 σημειώνει ελαφρά άνοδο, έπειτα από έξι μήνες, και διαμορφώνεται στις 73,5 μονάδες από 69,8 που ήταν το α΄ τρίμηνο. Αν και διαφαίνεται μικρή βελτίωση των προσδοκιών, ο δείκτης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες ΤΠΕ οφείλεται στις θετικές εκτιμήσεις που εκδηλώθηκαν για την τρέχουσα ζήτηση. Η τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης σταθεροποιούνται στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο ΤΠΕ παρουσιάζει σημαντική μείωση και διαμορφώνεται στις 68,2 μονάδες το β΄ τρίμηνο 2010, από τις 78,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο. Εντονη δυσαρέσκεια κυριαρχεί στο λιανεμπόριο ΤΠΕ με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες ενισχύονται.

Η πτωτική πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ΤΠΕ φαίνεται να ανακόπτεται με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 63 μονάδες το β΄ τρίμηνο 2010, σημειώνοντας άνοδο 5 μονάδων, αν και παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στον τομέα αυτόν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς μήνες έρχονται να υπερκαλύψουν τη συνεχή μείωση της ζήτησης και του μεγάλου όγκου των αποθεμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk