Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου σημειώθηκαν την τελευταία ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς το ανοδικό ξεκίνημα με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές δεν διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες απώλειες. Το αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον δεν ήταν ικανό να επαναφέρει τον γενικό δείκτη της αγοράς σε θετική τροχιά έπειτα από πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, αφού πραγματοποίησε υψηλό στις 1.561 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 1.524,15 με πτώση 0,76%.

Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου σημειώθηκαν την τελευταία ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς το ανοδικό ξεκίνημα με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές δεν διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες απώλειες. Το αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον δεν ήταν ικανό να επαναφέρει τον γενικό δείκτη της αγοράς σε θετική τροχιά έπειτα από πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, αφού πραγματοποίησε υψηλό στις 1.561 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 1.524,15 με πτώση 0,76%. Από τους επιμέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,51%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας κατά 2,50% και ο Small Cap της μικρής κατά 1,73%.

Αυξημένος ήταν, πάντως, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ο όγκος των συναλλαγών, με τον ημερήσιο τζίρο να ξεπερνά, έπειτα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 172 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από τις 207 μετοχές που έκαναν πράξη, 107 υποχώρησαν, 62 ενισχύθηκαν, ενώ 38 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, η Υγεία και η τεχνολογία. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ασφάλειες, οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, οι κατασκευές και τα χημικά.

«Οι επενδυτές φαίνεται να διατηρούν στάση αναμονής εν όψει της επερχόμενης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας» σημείωσαν οι αναλυτές της Μarfin Αnalysis. Από την πλευρά της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υπογράμμισε ότι «μέρος των πιέσεων αποδίδεται και στην αναδιάρθρωση των δεικτών του FΤSΕ όπου δεν υπάρχει καμία ελληνική προσθήκη ή αναβάθμιση». Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αφού θα δώσει τη δυνατότητα διαχειριστικών κινήσεων που θα είναι ανεξάρτητες από το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη συμμετοχή στην αύξηση. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο βαθμός μεταβλητότητας της μετοχής της Εθνικής θα αυξηθεί εν όψει της αύξησης κεφαλαίου που ξεκινάει την προσεχή Τρίτη.

«Αν και η αγορά βρίσκεται σε φάση συναλλακτικής αδράνειας, η επιστροφή των σεναρίων στον τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να επαναφέρει το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε μερίδα τίτλων που εμπλέκονται στη διαδικασία ζύμωσης ή προσεγγίσεων» εξηγεί η Πήγασος. Τέλος, η Κύπρου Χρηματιστηριακή παραμένει επιφυλακτική για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ΧΑ, λόγω των δύο αυξήσεων κεφαλαίου που «βαραίνουν» την αγορά.

Μετοχές
* ΟΤΕ: Ανοδικά κόντρα στο πτωτικό κλίμα της αγοράς έκλεισε η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, η οποία είχε πιεστεί σημαντικά κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Χθες έκλεισε στα 5,66 ευρώ, που αποτέλεσε και το υψηλό ημέρας, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 1,50%. Οι επενδυτές ποντάρουν σε υποχώρηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας, μέσω της μείωσης του προσωπικού της.

* Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Παραμένει το θετικό momentum για τη μετοχή, εν όψει της λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης για τις συμμετοχές του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών συντηρείται, καθώς αναμένουν ντιλ που θα ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή της μετοχής. Χθες ο τίτλος σημείωσε οριακά κέρδη 0,22%, κλείνοντας στα 4,48 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk