Deals εκτάκτου ανάγκης στην αγορά προβλέπει η Εurobank Εquities

Η κρίση θα επιφέρει υποχρεωτικές συνενώσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, η οποία αν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα του μνημονίου μπορεί να προσελκύσει την επόμενη πενταετία επενδύσεις ως 67 δισ. ευρώ αναφέρει η Εurobank Εquities, η χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου της Εurobank. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε, τόνισε ο πρόεδρος της Εurobank Εquities κ. Κ.Μητρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρονιά-ορόσημο θα είναι το 2011, καθώς τότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα.

Η κρίση θα επιφέρει υποχρεωτικές συνενώσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, η οποία αν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα του μνημονίου μπορεί να προσελκύσει την επόμενη πενταετία επενδύσεις ως 67 δισ. ευρώ αναφέρει η Εurobank Εquities, η χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου της Εurobank.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε, τόνισε ο πρόεδρος της Εurobank Εquities κ. Κ.Μητρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρονιά-ορόσημο θα είναι το 2011, καθώς τότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα. Επίσης επεσήμανε ότι ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν τίθεται καθώς «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του κ. Γ.Καλατζή, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης της εταιρείας, ο οποίος υποστηρίζει ότι μόλις υπάρξουν σαφή σημάδια ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί υλοποιούνται, η Ελλάδα θα γίνει αποδέκτρια μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων μεταξύ άλλων στις υποδομές, στην ενέργεια, στη διαχείριση υδάτων, στην ακίνητη περιουσία και στον τουρισμό. «Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται σε ανταγωνιστικότητα 26η από τις 27 χώρες της ΕΕκαι είναι νομοτελειακό πως σταδιακά θα υπάρξει ζήτηση για επενδύσεις από χώρες περιφερειακά της Ελλάδας, από τις ΗΠΑ αλλάκαι από sovereign funds» ανέφερε ο κ. Καλατζής. Οι εκτιμώμενες επενδύσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο αστρονομικό ποσόν των 67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα μπορούσε να απορροφήσει μόνη της η αγορά της ενέργειας και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ οι υποδομές (μεταφορές, λιμάνια, παραχωρήσεις, μαρίνες, αεροδρόμια), η διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, αλλά και ο τουρισμός, ο τζόγος κτλ.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Εurobank Εquities, θα υπάρξουν σύντομα αναγκαστικές συγχωνεύσεις, εξαγορές ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (distress deals), καθώς κάποιες εταιρείες δεν διαθέτουν πια ούτε το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης για πρώτες ύλες και εμπορεύματα. « Η Ελλάδα αποτελεί την πιο κατακερματισμένη αγορά σε αριθμό επιχειρήσεων,με λίγες ισχυρές εταιρείες σε μερίδιο αγοράς» δήλωσε ο κ. Καλαντζής, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα αλλάξει εντός του επόμενου έτους ή της διετίας, προσθέτοντας ότι επειδή οι συνενώσεις εταιρειών θα γίνουν επιτακτικές, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνουν με discount και όχι με premium.

Ως συνολική εικόνα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει κέρδη ανά μετοχή (p/e) της τάξεως του 11, μέγεθος το οποίο διαμορφώνεται στον μέσον όρο των αγορών της Ευρώπης. Αν ισχύσει, όπως ανέφεραν οι επιτελείς της Εurobank, η πτώση κατά 23% στην οργανική κερδοφορία το 2010, το p/e ως μέγεθος θα ανέβει κι άλλο, ενδεχομένως ν΄ αγγίξει και το 14, καθιστώντας το ΧΑ ιδιαίτερα ακριβή αγορά εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα. Γενικότερα η άποψη των στελεχών της Εurobank είναι ότι το ΧΑ δεν ενδείκνυται για τοποθετήσεις σε αυτή τη συγκυρία. Ενδείκνυται για αγορές με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Εurobank Εquities, τέλος, συνιστά στους επενδυτές- πελάτες της μετοχές εταιρειών με έκθεση σε αγορές που θα ανακάμψουν ταχύτερα από την ελληνική οικονομία ή εναλλακτικά εταιρειών που διαθέτουν αποδεδειγμένα αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο και αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό αύξησης κερδοφορίας υψηλότερο του μέσου όρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk