Ανησυχεί η τρόικα για την υστέρηση στα έσοδα

Κωδικό προς κωδικό «σκανάρουν» τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού τα στελέχη της τρόικας και ζητούν από την κυβέρνηση λεπτομερή αναφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το θέμα ετέθη ευθέως χθες το μεσημέρι στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας κκ. Πάουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα έδωσαν διορία ως το τέλος Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών για να τους παρουσιάσει αναλυτική εικόνα για καθέναν από τους κωδικούς των εσόδων αλλά και των δαπανών.

Κωδικό προς κωδικό «σκανάρουν» τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού τα στελέχη της τρόικας και ζητούν από την κυβέρνηση λεπτομερή αναφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το θέμα ετέθη ευθέως χθες το μεσημέρι στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας κκ. Πάουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα έδωσαν διορία ως το τέλος Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών για να τους παρουσιάσει αναλυτική εικόνα για καθέναν από τους κωδικούς των εσόδων αλλά και των δαπανών. Θα επανέλθουν επί του θέματος σε δύο συσκέψεις οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Πέρα από το γνωστό πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων, η τρόικα ανησυχεί ιδιαίτερα για τον βαθμό στον οποίο εφαρμόζεται η συγκράτηση δαπανών και, πέρα από την κεντρική κυβέρνηση, όπου η μείωση δαπανών κατέστη αμέσως δυνατή με το «ψαλίδι» στους μισθούς και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Ενδύσεων. Στους τρεισήμισι μήνες που απομένουν ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα δώσει διμέτωπο αγώνα. Πρώτον, καλείται να βρει «εδώ και τώρα» εμβαλωματικές λύσεις για την ενεργοποίηση του φορολογικού μηχανισμού με στόχο τη συλλογή 26 δισ. ευρώ το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου για να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για τα έσοδα. Δεύτερον, καλείται να προβεί σε νέες, «γενναίες», όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, περικοπές στα νοσοκομεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν οι ελεγκτές δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που θα τους παρουσιάσει η κυβέρνηση, θα ζητήσουν νέα μέτρα κατά το τελευταίο δίμηνο του 2010 και ασφαλώς το 2011, κάτι άλλωστε που προαναγγέλλει ευθέως η επίσημη αναφορά του ΔΝΤ για το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης στην Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας κ. Μπερντ Φάφενμπαχ.

Οι επικεφαλής της τρόικας έγιναν δεκτοί στις 14.00 χθες από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ.Χρυσοχοΐδη από τον οποίο έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι «θα δοθεί μάχη σώμα με σώμα για τον έλεγχο των τιμών» ως απάντηση στη διαρκή απορία τους «αφού έχετε ύφεση γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;» την οποία έθεσαν για πρώτη φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό που ήδη «τρέχει» με ρυθμό 5,6%.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καυτηρίασε ενώπιον των εκπροσώπων της τρόικας την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πολυεθνικές στη χώρα μας και η οποία οδηγεί τις τιμές βασικών αγαθών σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαμορφώνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τους πληροφόρησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το transfer pricing και γνωστοποίησε την πρόθεσή του, παράλληλα με την ελεγκτική διαδικασία, να καλέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τους εκπροσώπους των πολυεθνικών στη χώρα μας για να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα.

Χθες στις 16.00 το απόγευμα το ευρωατλαντικό κλιμάκιο πέρασε το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος και είχε ωριαία συνάντηση με τον διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο. Στα θέματα συζήτησης ήταν οι τελικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Συζητήθηκε ασφαλώς και το τοπίο των υπό συζήτηση συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο εν αναμονή της αξιολόγησης των συμβούλων που προσέλαβε η κυβέρνηση για την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα στελέχη της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) θα συναντηθούν και με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk