ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

«Ο χορός αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης»

Ενα ντουέτο με θέμα τα όρια και τις απαγορεύσεις είναι η νέα παράσταση της νεαρής χορογράφου Σεσίλ Μικρούτσικου. Οπως εξηγεί η ίδια, αυτή η παραγωγή συνιστά από μόνη της μια υπέρβαση, αφού πραγματοποιείται χωρίς καμία οικονομική στήριξη, αποκλειστικά χάρη στο πείσμα των συντελεστών της: «Δεν το λέω αυτό για να ισχυριστώ ότι είμαστε φοβεροί και τρομεροί. Τα πράγματα στον χορό πάντα ήταν δύσκολα: ποτέ δεν υπήρχαν χρήματα και χώροι. Ωστόσο τώρα αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.

Ενα ντουέτο με θέμα τα όρια και τις απαγορεύσεις είναι η νέα παράσταση της νεαρής χορογράφου Σεσίλ Μικρούτσικου. Οπως εξηγεί η ίδια, αυτή η παραγωγή συνιστά από μόνη της μια υπέρβαση, αφού πραγματοποιείται χωρίς καμία οικονομική στήριξη, αποκλειστικά χάρη στο πείσμα των συντελεστών της: «Δεν το λέω αυτό για να ισχυριστώ ότι είμαστε φοβεροί και τρομεροί. Τα πράγματα στον χορό πάντα ήταν δύσκολα: ποτέ δεν υπήρχαν χρήματα και χώροι. Ωστόσο τώρα αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την κατάσταση; Σίγουρα όχι με το να σταματήσει να δουλεύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώξαμε κάποια χορηγία, δεν καταφέραμε να την έχουμεκαι έτσι η παράσταση πραγματοποιείται μόνο και μόνο επειδή όλοι όσοι συμμετέχουμε το θέλουμε πολύ».

Πιστεύει ότι η κρίση που βιώνουμε μπορεί να οδηγήσει σε κάτι θετικό; «Ισως, αλλά θα περάσει αρκετός καιρός ώσπου να το καταλάβουμε και να καταφέρουμε να το δούμε έτσι. Αυτή τη στιγμή ο καθένας κοιτά την επιβίωσή του και μετά το τι θα γίνει γενικότερα».

Κόρη του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου και της ηθοποιού Ειρήνης Ιγγλέση, η Σεσίλ Μικρούτσικου παραδέχεται πως το γεγονός ότι προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια επηρέασε σαφώς τις επιλογές της. «Δεν είχα πρόβλημα να πω ότι ήθελα να ασχοληθώ με τον χορό» λέει. «Ωστόσοόσο καλά μπορούν να σου φερθούν σε ορισμένα πράγματα εξαιτίας της οικογένειάς σου, άλλο τόσο μπορούν να σου φερθούν και άσχημα σε κάποια άλλα. O διάσημος πατέρας δεν έχει παντού συμπάθειες. Στην αρχή αναγνωρίζω πως βοηθά πολύ. Στο επόμενο στάδιοόμωςχρειάζεται δουλειά για να επιβιώσεις».

Μητέρα ήδη μιας κόρης περίπου δύο ετών, η Σεσίλ Μικρούτσικου χορογραφεί τα τελευταία ένδεκα χρόνια. Πώς βλέπει να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στον χορό μέσα σε αυτό το διάστημα; «Και καλύτερα και χειρότερα. Ο κόσμος πλέον μπορεί να καταλάβει και να αναγνωρίσει τι σημαίνει σύγχρονος χορός. Παρ΄ όλα αυτά αισθάνομαι ότι εμείς οι δημιουργοί παραμένουμε κλειστοί, δεν έχουμε καταφέρει να παρακολουθήσουμε αυτό το άνοιγμα. Το κοινό είναι πιο μπροστά από μας. Με τις μεγάλες παραγωγές του Παπαϊωάννου, του Ρήγου, ο κόσμος ήλθε κοντά στον χορό αλλά εμείς δεν το εκμεταλλευτήκαμε». Την ίδια την απασχόλησε ποτέ το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί στο εξωτερικό; «Η αλήθεια είναι ότι άρχισα αμέσως να δουλεύω εδώ και η επαφή με το εξωτερικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Τώρα το σκέπτομαι περισσότερο και θέλω να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Παιχνίδι εξουσίας για δύο γυναίκες
Η νέα παράσταση της Σεσίλ Μικρούτσικου με τη συνεργασία των χορευτριών Ράνιας Γλυμίτσα και Νικολέτας Καρμίρη έχει τίτλο «Μη». Στη σκηνή βρίσκονται δύο γυναίκες. Μια σχέση ανταγωνιστική, μια συνεχής εναλλαγή ρόλων σε ένα παιχνίδι εξουσίας χωρίς τέλος. Η καθεμία κουβαλά τα δικά της ορατά και αόρατα μη: υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, κινήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν, λέξεις που έχασαν το νόημά τους. Και ύστερα; Η στιγμή που ανατράπηκαν όλα. «Πολλές φορές τα όρια δεν είναι περιορισμός αλλά ένα προσωπικό στοίχημα για την επόμενη κατάρριψή τους» σχολιάζει η χορογράφος.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, «έναν χώρο περιορισμένο,όπου κανείς δεν φαντάζεται ότι μπορεί να δει μια παράσταση χορού. Ωστόσο, βάζοντας και αυτός τα δικά του όρια στους ερμηνευτές, έχει το δικό του μερίδιο σε αυτό το παιχνίδι ανατροπής».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210 9212.900 Από σήμερα ως τις 26 Σεπτεμβρίου Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ. Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός