Ερωτευτήκατε; Μόλις χάσατε δύο φίλους

Το φαινόμενο το έχουμε ζήσει όλοι: κάποιος φίλος ή κάποια φίλη «εξαφανίζεται» ξαφνικά. Δεν σηκώνει τηλέφωνο, δεν πατάει στα γνωστά στέκια. Υστερα από λίγο μαθαίνουμε ότι ένας νέος έρωτας έχει μπει για τα καλά στη ζωή του ή στη ζωή της. Τώρα επιστήμονες στη Βρετανία υπολογίζουν ότι αυτός ο νέος έρωτας στοιχίζει κατά μέσον όρο την απώλεια δύο στενών φίλων. Τη σχετική μελέτη έκαναν ερευνητές του Ινστιτούτου Νοητικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΛΟΝΔΙΝΟ Το φαινόμενο το έχουμε ζήσει όλοι: κάποιος φίλος ή κάποια φίλη «εξαφανίζεται» ξαφνικά. Δεν σηκώνει τηλέφωνο, δεν πατάει στα γνωστά στέκια. Υστερα από λίγο μαθαίνουμε ότι ένας νέος έρωτας έχει μπει για τα καλά στη ζωή του ή στη ζωή της. Τώρα επιστήμονες στη Βρετανία υπολογίζουν ότι αυτός ο νέος έρωτας στοιχίζει κατά μέσον όρο την απώλεια δύο στενών φίλων.

Τη σχετική μελέτη έκαναν ερευνητές του Ινστιτούτου Νοητικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματά της, το φαινόμενο της απώλειας φίλων λόγω ξαφνικού έρωτα παρατηρείται εξίσου σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Ντάνμπαρ έδειξε ότι κατά μέσον όρο κάθε άνθρωπος διατηρεί πέντε πολύ στενές σχέσεις.

Είναι οι «κολλητοί» του, όχι μόνο φίλοι αλλά και συγγενείς, αυτοί που θα του σταθούν στην καθημερινότητα, στη μεγάλη χαρά αλλά και σε μια δύσκολη, συναισθηματικά ή οικονομικά, στιγμή.

« Τα στοιχεία μάς έδειξαν ότι όταν μπαίνεις σε μια νέα ρομαντική σχέση, χάνεις δυο φίλους. Αυτοί που ερωτεύονται και κάνουν σχέση, αντί να έχουν τις πέντε κλασικές πολύ στενές φιλίες περιορίζονται στις τέσσερις. Και από αυτές, η μια είναι το νέο άτομο που μπαίνει στη ζωή τους. Αρα χάνουν δύο από τους συνήθως πέντε στενούς φίλους τους» εξηγεί ο δρ Ντάνμπαρ. Και τονίζει: « Αν δεν βλέπεις τους φίλους σουο συναισθηματικός δεσμός με αυτούς αρχίζει να χαλαρώνει και μάλιστα γρήγορα. Υποψιάζομαι πως η προσοχή σου στρέφεται τόσο πολύ προς τον νέο σου αγαπημένο ώστε δεν έχεις χρόνο να δεις τους άλλους φίλους σου, με τους οποίους είχες πολλά να κάνεις και να μοιραστείς προηγουμένως. Ετσικάποιες από αυτές τις σχέσεις αρχίζουν και χαλάνε ».

Η έρευνα αποκάλυψε όμως και κάτι άλλο: δεν είναι μόνον οι νέοι εραστές που οδηγούν στη «διαγραφή» παλαιών φίλων. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η ξαφνική προσήλωση σε έναν σκύλο ή σε άλλο κατοικίδιο ή ακόμη και σε ένα νέο φυτό ή τμήμα του κήπου που θέλει φροντίδα.

Σε άλλη του μελέτη, ο καθηγητής Ντάνμπαρ και η επιστημονική του ομάδα έκαναν ορισμένες διαπιστώσεις σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι γυναίκες συνήθως κάνουν «φίλους του Facebook» από την καθημερινή τους ζωή, ενώ οι άνδρες κάνουν όσους περισσότερους φίλους μπορούν, έστω κι αν δεν τους γνωρίζουν πολύ ή ακόμη και καθόλου από την πραγματική ζωή. « Φαίνεται πως τα αγόρια συναγωνίζονται ποιο θα κάνει τους περισσότερους φίλους και το εκλαμβάνουν ως στοιχείο που ελκύει τις γυναίκες. Οι γυναίκες όντως θεωρούν στοιχείο για την ελκυστικότητα ενός άνδρατο πόσες τον κυνηγούν » εξηγεί ο καθηγητής.

Η ίδια βρετανική ομάδα εκτιμά ότι κάθε ενήλικος γνωρίζει «αρκετά καλά» περίπου 150 άτομα, θα καλούσε στον γάμο του τα 50 από αυτά, έχει τακτική επαφή με τα 15 και έχει σχέση στενής φιλίας με τα πέντε- πάντα κατά μέσον όρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk