Αποστάσεις απο το θέμα των Ρομά «κρατά» η Βουλγαρία ενόψει Σένγκεν

Η Βουλγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει στη ρητορική γύρω από την απέλαση Ρομά από τη Γαλλία, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη θέση της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, σε ευρωπαϊκό- και όχι μόνο- επίπεδο, ο κ. Μπορίσοφ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξή μας στη ζώνη Σένγκεν».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η ένταξη τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, που αναμένεται το 2011, δεν έχει επισήμως συνδεθεί με το ζήτημα του επαναπατρισμού Ρομά των δύο χωρών από τη Γαλλία.

Υπήρξαν, όμως, και ορισμένες τοποθετήσεις, όπως του Γάλλου υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πιερ Λελούς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι, το Παρίσι ενδέχεται να κάνει κάτι τέτοιο, για λόγους ασφάλειας.

Η Ρουμανία εξέφρασε ανησυχία για τα μέτρα που έχει λάβει η γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με τους Ρομά και ήδη έχουν προγραμματιστεί ή διεξαχθεί συναντήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε βουλγαρική αντίδραση και, μάλιστα, ακούστηκε η θέση, από επίσημα «χείλη» ότι, η Γαλλία έχει δικαίωμα να απελαύνει μεμονωμένα άτομα, που παραβιάζουν το γαλλικό Σύνταγμα.

Μάλιστα, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε- μεταξύ άλλων- πως 41 Βούλγαροι Ρομά επαναπατρίστηκαν, μετά την απομάκρυνσή τους από τη Γαλλία, αλλά η Σόφια δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Παρίσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk