Απάτη! Ο Μουμπάρακ, ελέω photoshop, πλανητάρχης

Τον γύρο του κόσμου κάνει μια κραυγαλέα περίπτωση δημοσιογραφικής απάτης που διέπραξε η κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου «Αλ Αχράμ». Προκειμένου να παρουσιαστεί στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ σαν ηγέτης που «καθοδηγεί τις εξελίξεις», η διεύθυνση της εφημερίδας αλλοίωσε και δημοσίευσε μια φωτογραφία των συμμετεχόντων στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή. Στην αυθεντική φωτογραφία, η οποία ελήφθη στον Λευκό Οίκο την 1η Σεπτεμβρίου, …

ΚΑΪΡΟ Τον γύρο του κόσμου κάνει μια κραυγαλέα περίπτωση δημοσιογραφικής απάτης που διέπραξε η κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου «Αλ Αχράμ». Προκειμένου να παρουσιαστεί στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ σαν ηγέτης που «καθοδηγεί τις εξελίξεις», η διεύθυνση της εφημερίδας αλλοίωσε και δημοσίευσε μια φωτογραφία των συμμετεχόντων στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή. Στην αυθεντική φωτογραφία, η οποία ελήφθη στον Λευκό Οίκο την 1η Σεπτεμβρίου, διακρίνεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να προπορεύεται τεσσάρων ανδρών, μεταξύ των οποίων τελευταίος ακολουθεί περπατώντας πάνω στο κόκκινο χαλί του Λευκού Οίκου ο αιγύπτιος ηγέτης. Ο κ. Μουμπάρακ είναι ελαφρά αλλά εμφανώς αποκομμένος από την ομάδα.

Με την ευκολία που προσφέρουν πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της εφημερίδας πρώτα έκοψαν και τοποθέτησαν την ομάδα των υπόλοιπων ηγετών στο βάθος και μετά μεγάλωσαν και μετέφεραν την εικόνα του κ. Μουμπάρακ μπροστά απ΄… όλους! Ετσι, στην ψεύτικη φωτογραφία ένας μεγεθυμένος και ολόσωμος Μουμπάρακ φαίνεται να «ανοίγει τον δρόμο» τόσο στον αμερικανό πρόεδρο όσο και στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαναλήφθηκαν την προηγούμενη Τρίτη στην Αίγυπτο και ολοκληρώθηκαν χθες, χωρίς κάποιο ορατό σημάδι προόδου στο ακανθώδες ζήτημα του παράνομου εβραϊκού εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Η «πειραγμένη» φωτογραφία είχε τοποθετηθεί πάνω από άρθρο της έκτης σελίδας της εφημερίδας, στο φύλλο της Τρίτης, υπό τον τίτλο «Ο Δρόμος προς το Σαρμ ελ Σέιχ». Το Κίνημα Νεολαίας 6 Απριλίου, το οποίο αντιπολιτεύεται το καθεστώς Μουμπάρακ, κατηγόρησε την «Αλ Αχράμ», τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, για « αντιεπαγγελματισμό » και «διαφθορά». « Σε αυτό το σημείο έχουν ξεπέσει τα μέσα ενημέρωσης του διεφθαρμένου καθεστώτος » ανέφερε η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Πρόσθεσε δε πως η εφημερίδα « πέρασε την κόκκινη γραμμή της ισορροπίας και της ειλικρίνειας ».

Πρώτη αποκάλυψε το μοντάζ η ανεξάρτητη ημερήσια εφημερίδα «Αλ Μασρί αλ Γιουμ». «Η “Αλ Αχράμ” επενέβη χειρουργικά σε φωτογραφία για να δείξει ότι δήθεν ο πρόεδρος Μουμπάρακ προηγείται και οι υπόλοιποι τον ακολουθούν», έγραψε.

Μετά την αποκάλυψη της απάτης, η «Αλ Αχράμ» απέσυρε τη φωτογραφία από την ιστοσελίδα της και την αντικατέστησε με μια άλλη που δείχνει καθιστούς τους ηγέτες στο Σαρμ ελ Σέιχ, το αιγυπτιακό θέρετρο όπου επαναλήφθηκαν οι συνομιλίες την Τρίτη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν μάλιστα πως η τοποθεσία αυτή επελέγη ακριβώς σε αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος