Οι «Θαλής» και «Αρχιμήδης» πυροδότησαν ένταση

Αξιολογήσεις και χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων με «ανεπαρκείς κανόνες,χωρίς έμφαση στους στόχους και στα ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά με έμφαση στην απορροφητικότητα αντί της ποιότητας» γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στα πανεπιστήμια. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) η πολύμηνη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων για τα μεγάλα κοινοτικά προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης».

Οι «Θαλής» και «Αρχιμήδης» πυροδότησαν ένταση | tovima.gr

Αξιολογήσεις και χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων με «ανεπαρκείς κανόνες,χωρίς έμφαση στους στόχους και στα ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά με έμφαση στην απορροφητικότητα αντί της ποιότητας» γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στα πανεπιστήμια. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) η πολύμηνη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων για τα μεγάλα κοινοτικά προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης». Πρόκειται για επένδυση που ανέρχεται στα 600.000 ευρώ ανά ερευνητικό πρόγραμμα, επί συνόλου που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Μόνο στο πρόγραμμα του «Θαλή» έχουν υποβληθεί 1.500 προτάσεις για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Για το θέμα αυτό οι καθηγητές ΑΕΙ έστειλαν ήδη εξώδικο στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ι. Πανάρετο, καταγγέλλοντας ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη χρηματοδότηση «μπλοκάρει» τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές ΑΕΙ καταγγέλλουν ότι υποβλήθηκαν όλες οι προτάσεις για τα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων εγκαίρως από τους ίδιους και ενώ περίμεναν επί πέντε μήνες για την έγκρισή τους ξαφνικά ο κ. Πανάρετος άλλαξε τους όρους της διαδικασίας και ζήτησε να κατατεθούν νέα συμπληρωματικά στοιχεία, καθώς και τις περιλήψεις των προτάσεών τους στα Αγγλικά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία καθυστερεί γιατί αναζητούνται εξωτερικοί αξιολογητές, αφού οι έλληνες ερευνητές και πανεπιστημιακοί είχαν φτάσει να… αλληλοαξιολογούνται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk