Φαρμακευτική «ασπίδα» για μακρά ζωή των μοσχευμάτων

Μια νέα φαρμακευτική θεραπεία η οποία υπόσχεται διπλάσια επιβίωση για τα μοσχεύματα, εισέρχεται σε φάση κλινικών δοκιμών. Οι ειδικοί κατά τη διάρκεια μιας 20λεπτης διαδικασίας «θωρακίζουν» το όργανο του δότη με μια φαρμακευτική «ασπίδα» η οποία αποτρέπει την απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του λήπτη. Η νέα θεραπεία αναμένεται να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής των μοσχευμάτων εντός του οργανισμού των ληπτών αλλά να αυξήσει παράλληλα σημαντικά και τον συνολικό χρόνο ζωής τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα όργανα θα μπορούν να αποθηκεύονται για μεγαλύτερο διάστημα ώσπου να χρησιμοποιηθούν.

Φαρμακευτική «ασπίδα» για μακρά ζωή των μοσχευμάτων | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα φαρμακευτική θεραπεία η οποία υπόσχεται διπλάσια επιβίωση για τα μοσχεύματα, εισέρχεται σε φάση κλινικών δοκιμών. Οι ειδικοί κατά τη διάρκεια μιας 20λεπτης διαδικασίας «θωρακίζουν» το όργανο του δότη με μια φαρμακευτική «ασπίδα» η οποία αποτρέπει την απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του λήπτη. Η νέα θεραπεία αναμένεται να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής των μοσχευμάτων εντός του οργανισμού των ληπτών αλλά να αυξήσει παράλληλα σημαντικά και τον συνολικό χρόνο ζωής τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα όργανα θα μπορούν να αποθηκεύονται για μεγαλύτερο διάστημα ώσπου να χρησιμοποιηθούν.

Η θεραπεία αναπτύχθηκε από ερευνητές του Κing΄s College στο Λονδίνο και βασίζεται στον μηχανισμό άμυνας που χρησιμοποιούν τα ίδια τα υγιή όργανα προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίες οδηγούν στην απόρριψή τους. Τα υγιή όργανα φέρουν στην επιφάνειά τους μόρια πρωτεϊνών τα οποία διατηρούν υπό έλεγχο τις πιθανές…

άγριες διαθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι πρωτεΐνες χάνονται όταν τα όργανα αφαιρούνται από τον οργανισμό των δοτών και καταψύχονται.

Τώρα η ομάδα από το Κing΄s College ανακάλυψε τον τρόπο ώστε να παραγάγει αυτές τις πρωτεΐνες στο εργαστήριο και να τις χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που ονομάζεται mirococept. Το φάρμακο αυτό μπορεί να ενσταλαχθεί στα μοσχεύματα. Μέχρι στιγμής πρώιμα τεστ έδειξαν ότι το 50% οργάνων στα οποία είχε ενσταλαχθεί το mirococept επιβίωσαν σε πάγο επί 16 ώρες σε σύγκριση με μόλις το 20% οργάνων στα οποία δεν είχε γίνει εφαρμογή της φαρμακευτικής θεραπείας. Παράλληλα πρόσφατη πιλοτική μελέτη σε 16 ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα με mirococept έδειξε ότι η χρήση του φαρμάκου είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science