Συστάσεις της ΕΚΤ για διαρθρωτικές αλλαγές

Αυστηρή συνταγή για την έξοδο από την οικονομική κρίση με επιμονή στα μέτρα περιορισμού των δαπανών του κράτους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συνιστά στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ σε έκθεση εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας καταστροφικές για την οικονομία της ακόμη και μικρές αποκλίσεις από τις προτεινόμενες- από το μνημόνιο- πολιτικές. Οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Αυστηρή συνταγή για την έξοδο από την οικονομική κρίση με επιμονή στα μέτρα περιορισμού των δαπανών του κράτους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συνιστά στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ σε έκθεση εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας καταστροφικές για την οικονομία της ακόμη και μικρές αποκλίσεις από τις προτεινόμενες- από το μνημόνιο- πολιτικές.

Οι οικονομολόγοι της εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, δεν είναι αρκετή από μόνη της η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά θα πρέπει να συνοδευθεί από μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές και σταδιακά θα οδηγήσουν και στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα.

Οπως αναφέρεται, από τη δεκαετία του 1960 ως και το 1990 τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στη χώρα μας ήταν περιορισμένα. Ωστόσο εν συνεχεία η απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και η διαδικασία νομισματικής ολοκλήρωσης με στόχο την είσοδο στην ΟΝΕ οδήγησαν στην άνοδο του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και στη μείωση της ιδιωτικής αποταμίευσης, συνεισφέροντας έτσι στη σημαντική επιδείνωση των ελλειμμάτων. Η ίδια κατάσταση παρέμεινε και μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι σήμερα η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις και μεταβολές στην κίνηση των χρηματικών ροών από και προς τη χώρα.

Συμπερασματικά, οι οικονομολόγοι της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής τονίζουν ότι χρειάζεται άμεση και συντονισμένη δράση με στόχο την επαναφορά του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε λογικά επίπεδα.

Για τον λόγο αυτόν συνιστούν άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, παράλληλα με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομιών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk