Συμφωνία για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και «Παπανικολή»

Επειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έφθασαν «αρκετές φορές σε οριακό σημείο», για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οριστικοποιήθηκε χθες το κείμενο σχεδίου σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, στη ΤhyssenΚrupp Μarine Systems και στην Αbu Dhabi Μar. Σήμερα θα συνεδριάσουν το ΚΥΣΕΑ και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αμέσως μετά το κυρωτικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ.

Συμφωνία για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και «Παπανικολή» | tovima.gr

Επειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έφθασαν «αρκετές φορές σε οριακό σημείο», για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οριστικοποιήθηκε χθες το κείμενο σχεδίου σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, στη ΤhyssenΚrupp Μarine Systems και στην Αbu Dhabi Μar. Σήμερα θα συνεδριάσουν το ΚΥΣΕΑ και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αμέσως μετά το κυρωτικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ανοίγει μια νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όλον τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα». Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε μάλιστα ότι «το Πολεμικό Ναυτικό, με πλήρη ανεξαρτησία γνώμης, έλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (ΒWΒ) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου “Παπανικολής”, όχι όπως αυτό ήταν το 2005-2006 αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα. Ο “Παπανικολής” συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα αξιοποιηθεί κατά τον επωφελέστερο για το ΠΝ και τον κρατικό προϋπολογισμό τρόπο».

Ο υπουργός Αμυνας επιμένει στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση «δεν προβαίνει σε καμία νέα παραγγελία υποβρυχίωναλλά διασώζει παραγγελίες της προηγούμενης δεκαετίας αντικαθιστώντας τον επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο εκσυγχρονισμό δύο παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 με την κατασκευή δύο τελευταίας διεθνώς τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση (που υπολογίζεται στα 175 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αμυντικό αλλά και αναπτυξιακό όφελος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk