Ισχυρό ρεύμα για αιολικά

«Ποιος θα πρωτοκατασκευάσει αιολικά πάρκα στη χώρα μας και πόσα μεγαβάτ θα κατασκευάσει ο καθένας;» αναρωτιούνται οι σοβαροί έλληνες και ξένοι επενδυτές αιολικών πάρκων. Με την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη τίθεται όριο για τα αιολικά στη χώρα μας τα 7.500 μεγαβάτ επί συνόλου 15.000 μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως το 2020. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν αιολικά ισχύος περίπου 900 μεγαβάτ και βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής και λειτουργίας περίπου 300 μεγαβάτ.

«Ποιος θα πρωτοκατασκευάσει αιολικά πάρκα στη χώρα μας και πόσα μεγαβάτ θα κατασκευάσει ο καθένας;» αναρωτιούνται οι σοβαροί έλληνες και ξένοι επενδυτές αιολικών πάρκων.

Με την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη τίθεται όριο για τα αιολικά στη χώρα μας τα 7.500 μεγαβάτ επί συνόλου 15.000 μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως το 2020. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν αιολικά ισχύος περίπου 900 μεγαβάτ και βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής και λειτουργίας περίπου 300 μεγαβάτ. Συνεπώς θα πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια να δοθούν άδειες για αιολικά συνολικής ισχύος 6.200

μεγαβάτ.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφορούν 11.000 μεγαβάτ στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά και 5.500 μεγαβάτ θαλάσσιων αιολικών πάρκων, τα οποία πάντως έχουν αποσυρθεί από τον σχεδιασμό του υπουργείου και θα επανέλθουν με ξεχωριστές προκηρύξεις ή θα ενταχθούν στο «fast track», αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί νομικά αν μπορούν να ενταχθούν. Βεβαίως ακόμη δεν έχει έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, για να γνωρίζουν όλοι ποια σχέδια είναι δυνατόν να ενταχθούν στην ταχεία διαδικασία αδειοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα θαλάσσια πάρκα που θα γίνουν σε Αιγαίο και Ιόνιο εξαιρούνται από τα 15.070 μεγαβάτ της απόφασης. Εξαιρούνται επίσης όλα τα σχέδια για υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών και φωτοβολταϊκά τύπου Μεγαλόπολης.

Με τον πακτωλό αιτήσεων οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι πλέον το ΥΠΕΚΑ πρέπει να πάψει να δέχεται άλλες αιτήσεις για αιολικά ή φωτοβολταϊκά, αφού δεν θα είναι δυνατόν οι νέες αιτήσεις να ικανοποιηθούν.

Ηδη τα εγκεκριμένα σχέδια ή όσα έχουν πάρει τον δρόμο τους για να πάρουν άδεια παραγωγής αγγίζουν τα 4.000 μεγαβάτ. Το πρόβλημα είναι πόσο θα αυξηθεί το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ για να συντηρήσει όλα αυτά τα πράσινα μεγαβάτ.

Αν το όριο ένταξης στο «fast track» οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, τότε στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης θα ενταχθούν όλα τα αιολικά πάρκα της τάξεως των 150 ΜW (ο υπολογισμός έχει γίνει με 1,5 εκατ. ευρώ ανά ΜW στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα). Τα κριτήρια πληρούν οι διασυνδέσεις αιολικού δυναμικού των νησιών Λέσβου, Χίου, Λήμνου της Ιberdrola- Ρόκας ισχύος 750 μεγαβάτ, των Δωδεκανήσων από την ΕDF, των Κυκλάδων και Κρήτης από την ΤΕΡΝΑ.

Επίσης φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξεως των 60 ΜW και άνω (υπολογισμός με 3 εκατ. ευρώ ανά ΜW κόστος επένδυσης), όπως τα δύο της ΔΕΗ, αυτό της Μεγαλόπολης (50 ΜW) και της Κοζάνης, της τάξεως των 200 ΜW κόστους 600 εκατ. ευρώ και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με τη μικρότερη αίτηση να αφορά 96 ΜW (2,8 εκατ. ευρώ ανά ΜW το κόστος επένδυσης).

Εξάλλου θα ενταχθεί στη διαδικασία «fast track» το υβριδικό της ΕDF στην Κρήτη, 100 ΜW, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που πήρε άδεια παραγωγής την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνολικά ενέκρινε λιγότερα φωτοβολταϊκά για τη χώρα απ΄ όσα είχε υποσχεθεί στην αρχή, ενώ δέσμευσε το 34% για μια συγκεκριμένη ομάδα, όπως είναι οι αγρότες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk