Σύνοδος Κορυφής Μπαρόζο κατά Σαρκοζί για τις απελάσεις των Ρομά

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τις απελάσεις των Ρομά και τη διάλυση των καταυλισμών τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τις απελάσεις των Ρομά και τη διάλυση των καταυλισμών τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.

Το ζήτημα των απελάσεων επισκίασε σχεδόν την ατζέντα της Συνόδου που κατά το πρόγραμμα θα κάλυπτε τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στο διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε πάντως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής μία «πολύ έντονη αντιπαράθεση» για το θέμα της απέλασης των Ρομά.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε άλλη πηγή στο AFP.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην αφήσουν τις διαφωνίες που είχαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους να βγουν στη δημοσιότητα. Αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα. «Κανείς δεν το ήθελε», υπογράμμισαν διπλωμάτες.

Λίγο πριν το γεύμα εργασίας ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία», όταν συνέκρινε τις απελάσεις των Βούλγαρων και Ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάντως, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί είχε συνομιλία με την Βιβιάν Ρέντιγκ, ενώ προσερχόμενος στη σύνοδο δεν έκανε σχόλια.

Η επίτροπος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να παραπέμψει τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις απελάσεις τις οποίες την Τρίτη χαρακτήρισε «ντροπιαστικό φαινόμενο» που «η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να ζήσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αργότερα πάντως η κυρία Ρέντιγκ εξέφρασε τη λύπη της και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ήθελε να συγκρίνει το σήμερα με την εποχή του πολέμου· υπενθυμίζεται πάντως ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περισσότεροι από 75.000 ζούσαν στη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γαλλία ότι με τις απελάσεις Ρομά δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, ενώ απειλεί το Παρίσι ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη,

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk