Προσεγγίζοντας το «π» Δύο τετράκις εκατομμύρια ψηφία μετά την υποδιαστολή

Η μαθηματική προσέγγιση που ακολούθησε ο Σε ονομάζεται MapReduce και αναπτύχθηκε αρχικά από τη Google. Υπολογίζει τις απαντήσεις σε δυσεπίλυτα μαθηματικά προβλήματα διασπώντας τα σε επιμέρους προβλήματα, των οποίων οι λύσεις μπορούν αργότερα να συνδυαστούν

Εφαρμόζοντας μια μαθηματική προσέγγιση που χωρίζει ένα μεγάλο πρόβλημα σε μικρότερα επιμέρους προβλήματα, ερευνητής που εργάζεται στη Yahoo προσέγγισε το ψηφίο της σταθεράς «π» που βρίσκεται δύο τετράκις εκατομμύρια θέσεις μετά την υποδιαστολή.

Για το τελευταίο ρεκόρ, 1.000 υπολογιστές της Yahoo δούλεψαν αδιάκοπα για 23 ημέρες -συγκριτικά, ένα μέσο PC θα χρειαζόταν γύρω στα 500 χρόνια για να ολοκληρώσει τον άθλο.

Το «π» είναι μια γνωστή μαθηματική σταθερά με σημαντικές εφαρμογές, η οποία ισούται με το λόγο της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς την ακτίνα του. Η τιμή του ισούται κατά προσέγγιση με 3,14159265. Δεδομένου, όμως, ότι το «π» είναι άρρητος αριθμός, τα δεκαδικά ψηφία του συνεχίζονται επ’ άπειρον.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το ρεκόρ ακρίβειας για τον υπολογισμό του «π» έφτασε τα 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Το νέο ρεκόρ της Yahoo είναι αρκετά διαφορετικό: δεν υπολόγισε όλα τα ψηφία μέχρι μια ορισμένη θέση, αλλά μόνο το ψηφίο που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση, και συγκεκριμένα 2.000.000.000.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή.

«Αν το «π» γραφεί στο δυαδικό αντί στο δεκαδικό σύστημα, το ψηφίο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι «0»», ανακοίνωσε ο Νίκολας Σε της Yahoo.

«Εφαρμόζοντας ορισμένους αλγεβρικούς χειρισμούς, ο μαθηματικός τύπος μας μπορεί να υπολογίζει το «π» αγνοώντας ορισμένα τμήματα. Με άλλα λόγια, επιτρέπει τον υπολογισμό συγκεκριμένων τμημάτων του «π»» εξήγησε στο BBC.

Η μαθηματική προσέγγιση που ακολούθησε ο Σε ονομάζεται MapReduce και αναπτύχθηκε αρχικά από τη Google. Υπολογίζει τις απαντήσεις σε δυσεπίλυτα μαθηματικά προβλήματα διασπώντας τα σε επιμέρους προβλήματα, των οποίων οι λύσεις μπορούν αργότερα να συνδυαστούν.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει πρακτικές εφαρμογές στη φυσική, την κρυπτογραφία και την εξόρυξη δεδομένων, επισήμανε ο ερευνητής.

Όπως ανέφερε ο Δρ Σε, η Yahoo χρησιμοποίησε το MapReduce για να συγκρίνει την ισχύ των επιμέρους υπολογιστών στο υπολογιστικό «νέφος» Hadoop της εταιρείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk