Μέση ΑνατολήΣυνάντηση Αμπάς- Κλίντον

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη στη Ραμάλα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έπειτα από δύο ημέρες απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και του Παλαιστίνιους και με το θέμα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης να ρίχνει τη σκιά του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Κλίντον αναχωρεί εντός της ημέρας για την Ιορδανία.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη στη Ραμάλα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έπειτα από δύο ημέρες απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και του Παλαιστίνιους και με το θέμα του εποικισμού της Δυτικής Οχθης να ρίχνει τη σκιά του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον αναχωρεί εντός της ημέρας για την Ιορδανία.

Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι επιφυλακτικά αισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ για τη σοβαρότητα με την οποία οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις συνομιλίες και η αναφορά στην επίτευξη προόδου ως προς το θέμα του εποικισμού δεν φαίνεται να έπεισαν τους συντάκτες των κυρίων άρθρων των εφημερίδων, την επομένη των τριμερών συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ , όπου οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις διαφωνίες τους.

«Εξω όλοι χαμογελούσαν, μια παλαιστινιακή σημαία κυμάτιζε στην πρωθυπουργική κατοικία προς τιμήν του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά στο εσωτερικό η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς πιο ψυχρή» σύμφωνα με τον σχολιαστή του ραδιοφωνικού σταθμού του ισραηλινού στρατού.

«Εάν η οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς συνεχισθεί, σταματώ τις διαπραγματεύσεις» προειδοποίησε ο Μαχμούντ Αμπάς, αφού ο Βενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα επαναληφθεί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Χίλαρι Κλίντον και του Τζορτζ Μίτσελ, σύμφωνα με ανώτατο Παλαιστίνιο αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την ισραηλινή δεξιά τον Απρίλιο του 2009, που ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επισκεπτόταν την κατοικία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, πόλη που αποτελεί σημαντικό ζήτημα της διένεξης.

«Συνεχίζουμε, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας, να καταγράφουμε πρόοδο ως προς αυτό το θέμα» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, όταν ερωτήθηκε για τις διαφωνίες στο θέμα του μορατόριουμ για την οικοδομική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το οποίο το Ισραήλ δεν προτίθεται να επεκτείνει μετά την καταληκτική του ημερομηνία στο τέλος του Σεπτεμβρίου, παρά την επιμονή της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Ο πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβαν τις συνομιλίες τους για τα σημαντικά θέματα και τα κύρια σημεία διαφωνίας στη διαδικασία αυτή. Επεξεργάζονται όλα τα προβλήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους» δήλωσε ο Τζορτζ Μίτσελ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Haaretz Αρι Σαβίτ, «η απόπειρα για την επεξεργασία των θεμάτων που βρίσκονται στην καρδιά της διένεξης ισοδυναμεί με απόπειρα εισόδου στην καρδιά του Τσερνόμπιλ. Το αποτέλεσμα θα είναι, όχι η ειρήνη, αλλά μια βέβαιη έκρηξη».

Εκτός του εποικισμού, τα σημαντικά θέματα είναι η χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η ασφάλεια του Ισραήλ, η τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς έδωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών προτεραιότητα στο θέμα της χάραξης των συνόρων, ενώ ο ΒενιαμίνΝετανιάχου ήθελε να ρίξει το βάρος στα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας του Ισραήλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk