Ο ανασχηματισμός μπλόκαρε το άσυλο

Στον «αέρα» παραμένουν περίπου 47.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «κόλλησε» στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στις αρχές Αυγούστου το ΠΔ υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, και επρόκειτο να λάβει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδη προτού πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάπου εκεί «κόλλησε» η διαδικασία και το έγγραφο επέστρεψε εκ νέου στον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.

Ο ανασχηματισμός μπλόκαρε το άσυλο | tovima.gr

Στον «αέρα» παραμένουν περίπου 47.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «κόλλησε» στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στις αρχές Αυγούστου το ΠΔ υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, και επρόκειτο να λάβει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδη προτού πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάπου εκεί «κόλλησε» η διαδικασία και το έγγραφο επέστρεψε εκ νέου στον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή. Το ίδιο θα συνέβαινε πάντως και αν το Διάταγμα είχε φτάσει ως το ΣτΕ, καθώς σε περίπτωση αλλαγής αρμοδίου υπουργού επιστρέφεται για να έχει την υπογραφή του.

Οι ρυθμίσεις του ΠΔ έχουν προσωρινό χαρακτήρα προκειμένου να εξεταστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η σύσταση νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία. Στο ΠΔ σημειώνονταν ότι «η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα,αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου».

Και ύστερα ήρθε ο ανασχηματισμός. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πλέον η εφαρμογή του μεταβατικού σταδίου θα καθυστερήσει και αναμένεται να εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Πάντως την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας μετέβη στις Βρυξέλλες και ενημέρωσε τους ευρωπαίους υπουργούς για το ζήτημα, και σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα μας ακόμη και οικονομικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk