Καλημέρα, Αθήνα, με πρωινό τζόγκινγκ

Μόλις έχει χαράξει στον λόφο του Αρδηττού. Η Αθήνα ξυπνάει και οι κάτοικοί της ετοιμάζονται για τις δουλειές τους. Εκεί ψηλά, όμως, στον περίγυρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, διάφοροι τύποι ήδη πατούν το νοτισμένο, λόγω πρωινής υγρασίας, χώμα και τρέχουν σε χαλαρούς ρυθμούς- άλλοι ακούγοντας μουσική από φορητά walkman και άλλοι απολύτως συγκεντρωμένοι στην… απόδοσή τους. Ποιος είπε ότι η Αθήνα δεν έχει χώρους για τζόγκινγκ και άθληση από ερασιτέχνες και μη, ανθρώπους που θέλουν να ξεκινούν την ημέρα τους με γυμναστική; Κάποιοι βρίσκονται εκεί από τις 5.

Μόλις έχει χαράξει στον λόφο του Αρδηττού. Η Αθήνα ξυπνάει και οι κάτοικοί της ετοιμάζονται για τις δουλειές τους. Εκεί ψηλά, όμως, στον περίγυρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, διάφοροι τύποι ήδη πατούν το νοτισμένο, λόγω πρωινής υγρασίας, χώμα και τρέχουν σε χαλαρούς ρυθμούς- άλλοι ακούγοντας μουσική από φορητά walkman και άλλοι απολύτως συγκεντρωμένοι στην… απόδοσή τους. Ποιος είπε ότι η Αθήνα δεν έχει χώρους για τζόγκινγκ και άθληση από ερασιτέχνες και μη, ανθρώπους που θέλουν να ξεκινούν την ημέρα τους με γυμναστική;

Κάποιοι βρίσκονται εκεί από τις 5.30 τα ξημερώματα, όταν η πόλη δεν έχει ακόμη «λουστεί» ούτε από την πρώτη αχτίδα του ηλίου. Οι πύλες του πάρκου γύρω από το Καλλιμάρμαρο έχουν ανοίξει από εκείνη την ώρα και όσο χαράζει τόσο περισσότεροι τις περνούν για να αθληθούν. Στον λόφο του Αρδηττού συγκεντρώνονται άλλωστε οι περισσότεροι «εραστές» της πρωινής γυμναστικής και με τα χρόνια έχουν δημιουργήσει φιλίες και σχέσεις. Αρκετοί μάλιστα έχουν συγκεκριμένες ώρες για τη γυμναστική τους καθημερινά, με αποτέλεσμα η μακροχρόνια αυτή συνήθεια να γίνει ένα είδος «ραντεβού» με άγνωστους συμπολίτες τους που μοιράζονται το ίδιο χόμπι.

Η πρωινή γυμναστική προτού πάνε στις δουλειές τους είναι για τους περισσοτέρους ένας τρόπος να αποκτήσουν ενέργεια και να αντεπεξέλθουν στο βαρύ πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. «Ερχομαι κάθε πρωί προτού πάω στο σχολείο όπου διδάσκω στο Χαϊδάρι» λέει στο «Βήμα» η κυρία Βιολέττα Σακελλαρίου, τακτική θαμώνας στον Αρδηττό. «Θα μπορούσα βέβαια να πηγαίνω με τα πόδια, μικρή απόσταση είναι, μόλις 10 χλμ.» λέει γελώντας «αλλά είναι πολύ πιθανόν να αργούσα» τονίζει. «Το πρωινό τζόγκινγκ μου προσφέρει επίσης και καλή υγεία, γιατί προσωπικά έχω ένα πρόβλημα με το κυκλοφορικό μου σύστημα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βιολέττα Σακελλαρίου: «Το πρωινό τζόγκινγκ μου προσφέρει και καλή υγεία γιατί προσωπικά έχω ένα πρόβλημα με το κυκλοφορικό»

Μπορεί ο λόφος του Αρδηττού να συγκεντρώνει τους περισσότερους φίλους του τζόγκινγκ, για πολλούς όμως είναι και ένας εκ των ελάχιστων χώρων όπου μπορούν να εξασκηθούν στο αγαπημένο τους χόμπι. «Δυστυχώς οι χώροι στην Αθήνα για να γυμναστείς δεν είναι και πολλοί και μόνο ο περίβολος του Καλλιμάρμαρου είναι ο πλέον κατάλληλος για τρέξιμο» λέει ο κ. Γιώργος Σμυρνής. Στον Αρδηττό πάντως οι πολύ πρωινοί αθλούμενοι τρέχουν επί πολλά χρόνια.

«Περίπου 25 χρόνια ανελλιπώς, κάθε πρωί» τρέχει στον λόφο ο κ. Σμυρνής, ενώ η κυρία Σακελλαρίου μετράει το ίδιο χρονικό διάστημα. Αμφότεροι ξεκίνησαν έπειτα από ανάλογες συμβουλές των γιατρών τους. «Οφείλω πολλά στο τζόγκινγκ από πλευράς υγείας και φυσικής κατάστασης» σημειώνει ο κ. Σμυρνής, ενώ η κυρία Σακελλαρίου διηγείται χαρακτηριστικά:

Γιώργος Σμυρνής: «Τρέχω κάθε πρωί 25 χρόνια ανελλιπώς»

«Ασχολούμαι με το τρέξιμο εδώ και 25 χρόνιακαι είναι κάτι που συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα. Πέρα από το γεγονός ότι με ευχαριστείκαι μου προσφέρει πάρα πολλή ενέργεια και ευεξία για την υπόλοιπη ημέρακαθώς νιώθω να έχω ανεξάντλητες δυνάμεις, ο γιατρός μου λέει ότι το τζόγκινγκ με έχει βοηθήσει τα μέγιστα στο να μην επιδεινωθεί το πρόβλημά μου με το κυκλοφορικό». Μάλιστα τονίζει ότι «κάθε χρόνο τρέχω στον μαραθώνιο που διοργανώνεται και έτσι το βλέπω και ως προπόνηση».

Στον Αρδηττό κόσμος υπάρχει και το απόγευμα, όταν ο ήλιος έχει πέσει. Οι μεσημεριανές ώρες θεωρούνται «απαγορευμένες», ειδικά τις «θερμές» περιόδους, με τη ζέστη να δημιουργεί μια αφόρητη κατάσταση για τους αθλουμένους. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση αυτή φαίνεται να «κερδίζει» έδαφος αργά αλλά σταθερά και σε αυτό φυσικά παίζει ρόλο το ότι πρόκειται για μια άθληση εντελώς ανέξοδη όπου ο καθένας μπορεί να ρυθμίσει τις ώρες που τον βολεύουν, ανάλογα με το ωράριό του, καθώς ο χώρος είναι ανοιχτός ως τις δέκα το βράδυ.

Πιο διάσημος από τους θαμώνες του Αρδηττού είναι μια πολύ γνωστή φιγούρα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον κ. Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος αποτελεί τακτικό επισκέπτη του λόφου και μάλιστα με τις γνωστές ιστορίες του καταφέρνει να συγκεντρώνει τα βλέμματα και την προσοχή των υπόλοιπων αθλουμένων.

«Αν δεν γυμναζόμουν θα είχα αποβιώσει»
Παναγιώτης Αναστασόπουλος, συνταξιούχος

«Κάνω τζόγκινγκ περισσότερο από 30 χρόνιακαι τα τελευταία έξι ανελλιπώς κάθε πρωί στις 7.00. Κάθε ημέρα τρέχω 7-9 χλμ. και γυμνάζομαι και στα όργανα που επίσης υπάρχουν εδώ. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ όσον αφορά τη σωματική μου κατάσταση και την υγεία μου. Μάλιστα έχω ένα πρόβλημα με την καρδιά μουκαι, αν δεν γυμναζόμουν τόσα χρόνια με το τρέξιμο, μπορεί και να είχα αποβιώσει. Για να φανταστεί κανείς πόσο μου αρέσει αυτό που κάνω το σπίτι μου από εδώ απέχει 1,5 χλμ. Ποτέ δεν παίρνω λεωφορείο, πάντα περπατάω και για να έρθω και για να επιστρέψω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk