Πανεπιστήμιο ΓέιλΤσιπ γραφικών μιμείται την ανθρώπινη όραση

Οι ερευνητές θεωρούν ότι σε λίγο καιρό, η συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα που οδηγούνται από μόνα τους

Ένα τσιπ με την επεξεργαστική ισχύ ολόκληρου υπερυπολογιστή μαθαίνει να προσομοιώνει το οπτικό σύστημα των θηλαστικών και θα μπορούσε μια μέρα να «βλέπει» αρκετά καλά ώστε να οδηγεί αυτοκίνητο.

«Το να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τα εμπόδια που βλέπουμε στο δρόμο μπορεί να μας φαίνεται εύκολο, ωστόσο κανείς υπολογιστής μέχρι σήμερα δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό τον άθλο», σχολιάζει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Το σύστημα «συνθετικής όρασης» NeuFlow λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Γιουτζίνιο Κουλουρτσιέλο στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Γέιλ.

Η συσκευή που φέρει τον κεντρικό επεξεργαστή γραφικών συνδέεται σε έναν φορητό υπολογιστή και μιμείται το νευρωνικό δίκτυο του οπτικού συστήματος των θηλαστικών.

Για να βλέπει και να αποφεύγει εμπόδια, το σύστημα «επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο δεκάδες εικόνες Megapixel» αναφέρει η ανακοίνωση.

Αν και καταναλώνει μόνο μερικά watt ηλεκτρικού ρεύματος, το σύστημα μπορεί να εκτελεί 300 δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, επίδοση που το κατατάσσει στην κατηγορία των υπερυπολογιστών.

Με λίγη ακόμα εξάσκηση, ελπίζουν οι ερευνητές, το NeuFlow θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομπότ να κινούνται αυτόματα σε περίπλοκα περιβάλλοντα.

Αργότερα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα που οδηγούνται από μόνα τους.

«Το πλήρες σύστημα δεν θα είναι μεγαλύτερο από πορτοφόλι, οπότε θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στα οχήματα» εκτίμησε ο Δρ Κουλουρτσιέλο.

Ο ερευνητές επέδειξε το σύστημα στις 15 Σεπτεμβρίου σε συνέδριο υπολογιστών που πραγματοποιείται στη Βοστόνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk