NashiΝέο «σούπερ» ιαπωνικό φρούτο ευδοκιμεί στην Κύπρο

Το νέο αυτό φρούτο, nashi, είναι το έβδομο στη σειρά από τις 19 υπερτροφές του πλανήτη. Έρευνα κέντρων του εξωτερικού έδειξε ότι αυτές οι υπερτροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοφενόλες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά, που χρειάζεται ο άνθρωπος για μακροχρόνια υγεία.

Την επίσημη παρουσίαση του «νέου φρούτου» της Κύπρου με την ονομασία nashi, έκανε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι το φρούτο αυτό παράγεται στην κοινότητα της Κυπερούντας, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.

Ανέφερε ότι, βάσει μελετών, το φρούτο nashi βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο διαιτητικά φρούτα του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, το nashi, αν και είναι φρούτο εξωτικό με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία, ευδοκιμεί πλέον και στην Κυπερούντα. Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας «ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες και είναι έτοιμο να στηρίξει τους γεωργούς μας στην προσπάθειά τους για διάνοιξη νέων δρόμων, που οδηγούν σε παραγωγές με σφραγίδα ποιότητας, κάτι που αποζητά το καταναλωτικό κοινό».

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το νέο αυτό φρούτο είναι το έβδομο στη σειρά από τις 19 υπερτροφές (super foods) του πλανήτη. Έρευνα κέντρων του εξωτερικού έδειξε ότι αυτές οι υπερτροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοφενόλες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά, που χρειάζεται ο άνθρωπος για μακροχρόνια υγεία.

Μιλώντας εκ μέρους των καλλιεργητών του φρούτου nashi, ο Σολωμός Αργυρού είπε ότι ύστερα από έρευνες, που έγιναν στην Κύπρο και το εξωτερικό, το χώμα και το κλίμα της Κυπερούντας θεωρήθηκε ως το πλέον καταλληλότερο για την παραγωγή του φρούτου. Είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής μόνο το 5-10% των γεωργών της περιοχής ασχολείται με την καλλιέργεια του φρούτου.

Σημείωσε ακόμη ότι γίνεται μελέτη για την επεξεργασία και μεταποίηση του φρούτου σε μαρμελάδα και λικέρ και αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή των προϊόντων μετά και τις τελικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αργυρού είπε ότι το φρούτο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και τέσσερις μήνες χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση ή η εμφάνισή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk