Παρέμβαση Πάγκαλου για τον Αστακό

Το ξεμπλοκάρισμα όλων των εκκρεμών επενδύσεων, με πρώτη την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος . Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η αξία των επενδύσεων που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν (κυρίως ενεργειακές) ξεπερνούν τις 10, ενώ ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί περίπου άλλες 20. Η ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας από τον κ.

Το ξεμπλοκάρισμα όλων των εκκρεμών επενδύσεων, με πρώτη την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος . Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η αξία των επενδύσεων που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν (κυρίως ενεργειακές) ξεπερνούν τις 10, ενώ ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί περίπου άλλες 20.

Η ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας από τον κ. Πάγκαλο έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ότι ο κ. Πάγκαλος θα προεδρεύει άτυπης Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα Ανάπτυξης και στην οποία μετέχει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Πρώτη προτεραιότητα για τον κ. Πάγκαλο δεν είναι γενικά οι επενδύσεις και ειδικότερα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ούτε οι συμφωνίες για την πραγματοποίηση των επενδύσεων (που συνάπτονται από τα αρμόδια υπουργεία), αλλά το ξεμπλοκάρισμα όσων από αυτές έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν ακόμα προχωρήσει για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας.

Αλλωστε μία από τις αρμοδιότητες που είχε ως τώρα ο κ. Πάγκαλος, η παρακολούθηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣΑ), ολοκληρώθηκε. Χθες εξέδωσε την 15η αναφορά στην οποία καμία δράση δεν είναι στο «κόκκινο», δηλαδή εκτός χρονοδιαγράμματος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε σε συνομιλία της που είχε χθες με «Το Βήμα» ότι δεν θίγονται οι αρμοδιότητές της από την πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου (άλλωστε μετέχει στη νεοσύστατη Διυπουργική Επιτροπή για την Ανάπτυξη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης), τονίζει και αυτή την ανάγκη για ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων από γραφειοκρατικές διαδικασίες και από διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με τη σημείωση όμως ότι η επένδυση στον Αστακό θα προχωρήσει άμεσα, αφού το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Για την καταμέτρηση των μεγάλων και ώριμων προς αδειοδότηση έργων με σκοπό να ξεμπλοκαριστούν και να τους χορηγηθεί άδεια παραγωγής και λειτουργίας ακόμα και εντός του 2010 έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων.

Ορισμένες από τις αιτήσεις για επενδύσεις εκκρεμούν εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται κυρίως για έργα που έχουν σχέση με την ενέργεια, τα οποία όπως ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν αδειοδοτηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με την παρέμβαση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk