Σύνοδος Κορυφής Στρατηγικοί εταίροι και ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης τα βασικά θέματα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης …

Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, αν και τις εργασίες επισκίασαν σε μεγάλο βαθμό οι αντιπαραθέσεις για τις απελάσεις των Ρομά στις οποίες προχώρησε το Παρίσι.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει σε ένα πνεύμα αμοιβαίας ενίσχυσης και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων στη βάση των συστάσεων για συγκεκριμένα μέτρα που εκπονήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του 2010.

Σε ότι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι, επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι στους 27, εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κυρίως σε ότι αφορά το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο». Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται τέλος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η συγκυρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και προσβλέπει στην κατάθεση της τελικής έκθεσης από την ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ρομπέι, τον Οκτώβριο του 2010, για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου μέτρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk