ΑΠΟΨΗ

Το στοίχημα του προϋπολογισμού

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι καλείται να καταρτίσει τον πρώτο αξιόπιστο, εδώ και πολλά χρόνια, κρατικό προϋπολογισμό (για το 2011), και μάλιστα με τριετή ορίζοντα. Ως γνωστόν, ως τώρα η κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών είχε καταντήσει μια τυπική διαδικασία, αφού δεν επιτυγχάνονταν οι στόχοι που περιελάμβαναν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και το σκέλος των δαπανών. Τις περισσότερες φορές οι αποκλίσεις από τους στόχους ήταν ορατές από το πρώτο τρίμηνο …

Το στοίχημα του προϋπολογισμού | tovima.gr

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι καλείται να καταρτίσει τον πρώτο αξιόπιστο, εδώ και πολλά χρόνια, κρατικό προϋπολογισμό (για το 2011), και μάλιστα με τριετή ορίζοντα. Ως γνωστόν, ως τώρα η κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών είχε καταντήσει μια τυπική διαδικασία, αφού δεν επιτυγχάνονταν οι στόχοι που περιελάμβαναν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και το σκέλος των δαπανών. Τις περισσότερες φορές οι αποκλίσεις από τους στόχους ήταν ορατές από το πρώτο τρίμηνο εκάστου ημερολογιακού έτους, αλλά οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αδυνατούσαν να επιβληθούν στους συναδέλφους τους για να εφαρμόσουν τις επιταγές των κρατικών προϋπολογισμών που ψηφίζονταν στη Βουλή. Ορισμένοι μάλιστα υπουργοί (Συντονισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) έδιναν το κακό παράδειγμα, αφού επέτρεπαν στο ίδιο το υπουργείο τους υπερβάσεις δαπανών. Αυτά ως τώρα.

Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και αυτό διότι όλα τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν την υποχρέωση να τηρήσουν τους αυστηρούς όρους του μνημονίου ειδικά σε ό,τι αφορά τον συνεχή περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τη διαφάνεια και την περιστολή της σπατάλης και έχει δεσμευθεί για αυτό τόσο στην τρόικα όσο και στους πολίτες της χώρας. Κατά συνέπεια, το βάρος της κυβερνητικής ευθύνης για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού επιτεύξιμου είναι πολλαπλό και ίσως αποδειχθεί και δυσβάστακτο.

Στις 4 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στη συνέχεια τον Νοέμβριο το σχέδιο του προϋπολογισμού. Για να καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό θα πρέπει να έχει επί μέρους αξιόπιστους προϋπολογισμούς ανά υπουργείο, ορισμένα από τα οποία προσφάτως άλλαξαν την ονομασία τους και μαζί με αυτή συμπεριέλαβαν υπηρεσίες άλλων υπουργείων. Ταυτόχρονα υπάρχουν και «νεοσύστατα» υπουργεία, οι αρμοδιότητες των οποίων δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη. Συνεπώς είναι σαφές ότι ορισμένα υπουργεία δεν είναι σε θέση να καταρτίσουν αξιόπιστους προϋπολογισμούς και μάλιστα από μηδενική βάση, όπως έχει προαναγγελθεί. Στο πλαίσιο αυτό ο πειρασμός για μια απλή καταγραφή δαπανών από λίγα υπουργεία και πολλούς δημόσιους οργανισμούς και φορείς είναι μεγάλος. Είναι σαφές λοιπόν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει το συντομότερο δυνατόν ξεκάθαρες κατευθύνσεις και να εφιστά την προσοχή και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση κατάρτισης ενός μη επιτεύξιμου προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk