ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ο καφές και το ράλι

O θρύλος αναφέρει ότι πριν από 2.000 χρόνια στην Αιθιοπία ένας γιδοβοσκός παρατήρησε ότι το κοπάδι του γινόταν πολύ ζωηρό κάθε φορά που οι γίδες του μασουλούσαν τους καρπούς ενός άγριου θάμνου, που αποδείχτηκε ότι ήταν το καφεόδενδρο, η καλλιέργεια του οποίου άρχισε τον 15ο αιώνα στη Μocha, μια πόλη της Υεμένης στην Αραβία, η οποία έδωσε το όνομά της και σε μια ποικιλία καφέ. Ως τον 17ο αιώνα είχε διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 1727 ο καφές εισήχθη στη Βραζιλία (από τη Γαλλική …

O θρύλος αναφέρει ότι πριν από 2.000 χρόνια στην Αιθιοπία ένας γιδοβοσκός παρατήρησε ότι το κοπάδι του γινόταν πολύ ζωηρό κάθε φορά που οι γίδες του μασουλούσαν τους καρπούς ενός άγριου θάμνου, που αποδείχτηκε ότι ήταν το καφεόδενδρο, η καλλιέργεια του οποίου άρχισε τον 15ο αιώνα στη Μocha, μια πόλη της Υεμένης στην Αραβία, η οποία έδωσε το όνομά της και σε μια ποικιλία καφέ.

Ως τον 17ο αιώνα είχε διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 1727 ο καφές εισήχθη στη Βραζιλία (από τη Γαλλική Γουινέα), η οποία έφθασε να καλλιεργεί πλέον το 80% της παραγωγής στον κόσμο, που αποτελεί το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, με το υπόλοιπο να αφορά την ποικιλία robusta με μεγαλύτερο παραγωγό το Βιετνάμ.

Η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Κολομβία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί καφέ στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία οι μεγαλύτεροι καταναλωτές. Οι τιμές του καφέ σημείωσαν το ιστορικό υψηλό τους τον Απρίλιο του 1977, ενώ το 2001 σημείωσαν χαμηλό 30 ετών, αλλά στη συνέχεια διπλασιάστηκαν, με την ποικιλία robusta να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη, η Βρετανία και η Ιαπωνία καταλαμβάνουν σχεδόν το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ, η ύφεση που ερχόταν δημιούργησε προσδοκίες ότι η κατανάλωση θα μειωθεί και οι τιμές θα πέσουν.

Ωστόσο, από τη μια πλευρά η χαμηλή προσφορά και από την άλλη η αύξηση της κατανάλωσης που εξέπληξε τους πάντες, οδήγησαν τις τιμές στο υψηλότερο ράλι των τελευταίων ετών, το οποίο εντάθηκε όταν ορισμένα hedge funds που έπαιξαν πτωτικά την τιμή του καφέ αναγκάστηκαν να καλύψουν τις ανοικτές τους θέσεις αγοράζοντας νέα συμβόλαια σε υψηλότερες τιμές. Σε μέσα επίπεδα οι τιμές του καφέ σημειώνουν άνοδο 32% εφέτος, ενώ η τιμή της ποικιλίας arabica αυξήθηκε 50% από τις αρχές του Ιουνίου ύστερα από τις εκτιμήσεις για πιθανά προβλήματα στην παραγωγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, στο έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2011, η προσφορά του καφέ arabica θα υπερκαλύψει τη ζήτηση δημιουργώντας μάλιστα το μεγαλύτερο πλεόνασμα των τελευταίων εννέα ετών. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα τα επίπεδα της προσφοράς θα δικαιολογήσουν νέα άνοδο των τιμών, ενισχύοντας μάλλον την άποψη των αναλυτών εκείνων που δεν βλέπουν να συνεχίζεται- τουλάχιστον στην παρούσα φάση- το ράλι των τιμών του καφέ.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk