Πτώση τιμών 15% στην κτηματαγορά

Πτώση τιμών έως και 15% παρουσιάζει η αγορά των οικιστικών ακινήτων, ενώ η οικονομική κρίση και η ύφεση έχουν επηρεάσει έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτόν του Real Εstate. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2010 το κτηματομεσιτικό δίκτυο RΕ/ΜΑΧ Ελλάς, η αγορά των ακινήτων βιώνει τους τελευταίους μήνες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο το ακίνητο εξακολουθεί να παραμένει η πλέον ασφαλής επένδυση, αφού μακροπρόθεσμα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικές υπεραξίες.

Πτώση τιμών έως και 15% παρουσιάζει η αγορά των οικιστικών ακινήτων, ενώ η οικονομική κρίση και η ύφεση έχουν επηρεάσει έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτόν του Real Εstate. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2010 το κτηματομεσιτικό δίκτυο RΕ/ΜΑΧ Ελλάς, η αγορά των ακινήτων βιώνει τους τελευταίους μήνες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο το ακίνητο εξακολουθεί να παραμένει η πλέον ασφαλής επένδυση, αφού μακροπρόθεσμα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικές υπεραξίες. Το τελευταίο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια σε παλαιά ακίνητα, με εμβαδόν έως 90 τ.μ., τα οποία πωλούνται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα νεόδμητα που παρά την ύφεση διατηρούν τις τιμές τους ακόμη σε μάλλον υψηλά επίπεδα.

Πάντως, από τα στοιχεία πωλήσεων του δικτύου της RΕ/ΜΑΧ Ελλάς προκύπτει σε αρκετές περιπτώσεις μείωση των τιμών πώλησης των νεόδμητων αλλά και των παλαιών ακινήτων, που αγγίζει ακόμη και το 15% σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους. Το ακριβές ποσοστό μείωσης των τιμών εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, από τη ζήτηση, αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσφερόμενου ακινήτου. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των τιμών να ποικίλλει, ενώ εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση και δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε σταθερούς δείκτες.

Από τα στοιχεία των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2010 γίνεται αντιληπτό ότι στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι πωλητές μείωσαν τις ζητούμενες τιμές σε ρεαλιστικά πάντα επίπεδα προχωρώντας σε λογικούς συμβιβασμούς, τότε υλοποιήθηκε και η μεταβίβαση του ακινήτου.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο της RΕ/ΜΑΧ παρουσίασαν κάμψη 11,6%, ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία της κτηματαγοράς και απεικονίζοντας μια μάλλον ήπια προσαρμογή στη ζήτηση ακινήτων. Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της RΕ/ΜΑΧ Ελλάς κ. Στ. Σαμολαδάς , «σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την κτηματαγορά να επανακάμψει είναι το “πάγωμα” των στεγαστικών δανείων από πλευράς των τραπεζών. Οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια είχαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων καθώς σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διαθέτουν σε μετρητά το σύνολο του κεφαλαίου που απαιτείται για να αγοράσουν διαμέρισμα, μεζονέτα, οικόπεδο ή επαγγελματική στέγη. Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των στεγαστικών δανείων δυσκολεύει τη βελτίωση της εικόνας της κτηματαγοράς». Συνοπτικά από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

Στην Αττική περίπου 8 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν αφορούσαν κατοικίες και τα υπόλοιπα οικόπεδα και επαγγελματικές στέγες.

Στο σύνολο της επικράτειας, περίπου 9 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν μεταχειρισμένα. Στην Αττική η σχέση μεταχειρισμένα προς νεόδμητα ήταν περίπου 8 προς 1. Μάλιστα, 5 στα 10 ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών.

Στη Θεσσαλονίκη το σύνολο των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν ήταν μεταχειρισμένα σε ποσοστό που άγγιξε το 100% ενώ το 73% εξ αυτών ήταν άνω των 30 ετών.

Σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται στο σύνολο της χώρας ακίνητα με επιφάνεια από 51 ως 90 τετραγωνικά μέτρα, αφού στο σύνολο των πωλήσεων καταλαμβάνουν το 41%.

Στην Αττική στην πρώτη θέση βρίσκονται οι κατοικίες εμβαδού ως 50 τ.μ., ενώ δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία κατοικιών είναι αυτή των 51-70 τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου μία στις τρεις κατοικίες ήταν εμβαδού επιφάνειας από 71 ως 90 τ.μ., ενώ στη σειρά προτίμησης ακολουθούν οι κατοικίες από 51 ως 70 τετραγωνικά μέτρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk