Λιγότεροι «κρίκοι» στις εμπορικές αλυσίδες

Περί τα 270 σημεία πώλησης μεγάλων εμπορικών αλυσίδων σε ολόκληρη την ελληνική αγορά έκλεισαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων. Η μείωση της κατανάλωσης πλήττει όλους τους κλάδους με εξαίρεση τον κλάδο των τροφίμων, όπου επίσης σημειώνονται ανακατατάξεις. Παρά το κλείσιμο των 270 «κρίκων», δηλαδή εμπορικών καταστημάτων, ο «εξορθολογισμός» των δικτύων εκτιμάται ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα και κυρίως εντός του 2011, που κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο από το 2010, πρόκειται να κλείσουν και άλλα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

Λιγότεροι «κρίκοι» στις εμπορικές αλυσίδες | tovima.gr

Περί τα 270 σημεία πώλησης μεγάλων εμπορικών αλυσίδων σε ολόκληρη την ελληνική αγορά έκλεισαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων. Η μείωση της κατανάλωσης πλήττει όλους τους κλάδους με εξαίρεση τον κλάδο των τροφίμων, όπου επίσης σημειώνονται ανακατατάξεις.

Παρά το κλείσιμο των 270 «κρίκων», δηλαδή εμπορικών καταστημάτων, ο «εξορθολογισμός» των δικτύων εκτιμάται ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα και κυρίως εντός του 2011, που κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο από το 2010, πρόκειται να κλείσουν και άλλα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων. Με τη συρρίκνωση αυτή, οι μεγάλοι επιχειρηματίες του εμπορίου – που αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ίσως αλόγιστο τρόπο στη διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών- επιδιώκουν να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους είτε στην κερδοφορία, δεδομένου ότι όπως τονίζεται χαρακτηριστικά « δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χασούρα », είτε σε μια ικανοποιητική κερδοφορία. Ως τώρα η πλειονότητα των καταστημάτων που έκλεισαν αφορούσε περιοχές εκτός Αττικής.

Φαίνεται ωστόσο ότι το επόμενο «κύμα» θα αφορά την αγορά του Λεκανοπεδίου.

Μιλώντας προς «Το Βήμα» αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η συρρίκνωση του δικτύου οφείλεται σε τρεις λόγους:

1. Στην αλλαγή της εμπορικής «πιάτσας» στην περιοχή που λειτουργεί το κατάστημα- έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία των Τhe Μall και Golden Ηall έχει επηρεάσει τα τελευταία χρόνια όλα τα εμπορικά στις περιοχές του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου και της Κηφισιάς κι όχι μόνο, μιας και η επίπτωση από τη λειτουργία τους έχει «ακουμπήσει» ακόμη και την αγορά της Γλυφάδας. 2. Στην αλόγιστη επέκταση που παρατηρήθηκε στις δύο προηγούμενες δεκαετίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην ίδια αλυσίδα υπάρχουν «επικαλυπτόμενα καταστήματα», φαινόμενο ανεκτό σε μια περίοδο που η αγορά ανεβαίνει, αλλά «ανεπίτρεπτο» σε μια περίοδο που η αγορά περιορίζεται.

3. Στο υψηλό λειτουργικό κόστος ορισμένων καταστημάτων- οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το λειτουργικό κόστος ενός καταστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των πωλήσεών του.

Ως ανεκτό κόστος ενοικίου στις υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται το 10% των πωλήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων, εκτός των απολύσεων που γίνονται καθημερινά, επιδιώκουν τη μείωση των ενοικίων. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι μειώσεις των ενοικίων που έγιναν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων ήταν η πρώτη φάση. Είναι γνωστό πως στη διάρκεια του 2009 τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν κατά περίπου 20% ως 25% κι όπως λένε πηγές της αγοράς θα επιχειρηθεί νέα μείωση της τάξεως του 10%- 15%. Υπολογίζεται ότι σε λίγους μήνες τα ενοίκια θα είναι μειωμένα κατά 50%- 60% έναντι του επιπέδου που είχε διαμορφωθεί πριν από περίπου δύο χρόνια.

Το Πεντελικό στο άρθρο 99
Διαβεβαιώσεις ότι οι ενέργειές της έχουν γνώμονα την εργασιακή ασφάλεια των απασχολουμένων και την εξασφάλιση των πιστωτών της παρείχε χθες η διοίκηση της εταιρείας Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης ΑΕ που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Πεντελικόν μετά την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Χ. Βάρδης και η αντιπρόεδρος κυρία Καλλιόπη Βάρδη επισημαίνουν ότι οι ενέργειές τους έχουν «την πλήρη υποστήριξη των τραπεζών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk