Η Ιαπωνία στήριξε το δολάριο

Το κερδοσκοπικό χρήμα έπειτα από έξι και πλέον χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπο με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε να παρέμβει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ώστε πουλώντας γεν να φρενάρει τη ραγδαία ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος προκειμένου να διασφαλίσει την εύθραυστη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Οι κερδοσκόποι, ποντάροντας στο ότι ο κ. Καν θα συνεχίσει να αδρανεί στην αλματώδη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου και μετά την εκλογική …

Το κερδοσκοπικό χρήμα έπειτα από έξι και πλέον χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπο με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε να παρέμβει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ώστε πουλώντας γεν να φρενάρει τη ραγδαία ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος προκειμένου να διασφαλίσει την εύθραυστη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Οι κερδοσκόποι, ποντάροντας στο ότι ο κ. Καν θα συνεχίσει να αδρανεί στην αλματώδη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου και μετά την εκλογική νίκη του για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αγόραζαν γεν και πουλούσαν δολάρια, με αποτέλεσμα χαράματα χθες το αμερικανικό νόμισμα να βυθιστεί στα 82,88 γεν και να απέχει μία ανάσα από τα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, τα 79,75 γεν, στα οποία είχε γκρεμιστεί το 1955.

Χθες ωστόσο ο ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έμεινε στις φραστικές προειδοποιήσεις αλλά αποφάσισε να κάψει τα χέρια των κερδοσκόπων. Μετά τις πωλήσεις γεν από το υπουργείο Οικονομικών- λέγεται ότι συνεχίστηκαν και στην αμερικανική αγορά- το δολάριο ανέκαμψε ως τα 85,88 γεν. Η απόφαση του ιάπωνα πρωθυπουργού ενθουσίασε και το χρηματιστήριο του Τόκιο. Αδιάφορες έμειναν ωστόσο η Wall Street και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης Νikkei-225 έκανε ράλι 2,34%. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι ξόδεψε 20 δισ. δολάρια. «Διενεργήσαμε παρέμβαση στην αγορά και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, συμπεριλαμβανομένων και νέων παρεμβάσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα. Επεσήμανε ότι «η οικονομία της χώρας μας συνεχίζει να απειλείται από τον αποπληθωρισμό και η ραγδαία ανατίμηση του γεν θα πλήξει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και προσέθεσε ότι «δεν θα το ανεχθούμε». Παιχνίδια και στην άλλη καυτή αγορά των ημερών, στον χρυσό, αλλά η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν κατάφερε να φθάσει στο προχθεσινό ρεκόρ των 1.274,95 δολαρίων ανά ουγκιά. Χθες λίγο πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών βρισκόταν στα 1.267,55 δολάρια ανά ουγκιά. «Απόλυτη φούσκα» χαρακτήρισε την αγορά χρυσού ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος. Σε συνέντευξη που έδωσε στα νέα του Τhomson Reuters ο κ. Σόρος εξήγησε ότι πιστεύει πως ο χρυσός είναι «φούσκα διότι δεν αποτελεί κάποια ασφαλή επένδυσηούτε ο καλπασμός της τιμής του θα διαρκέσει για πάντα». Πιστεύει ο κ. Σόρος ότι εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας σε όλον τον κόσμο και ειδικότερα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κάποια ασφαλής επενδυτική αξία. Σημειωτέον ότι δεν αποκλείει «να γλιστρήσει σε διπλή ύφεση η αμερικανική οικονομία» και είναι σίγουρος ότι «θα είναι ιδιαίτερα αναιμικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ» διότι οι επιπτώσεις από το πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων έχουν ήδη μειωθεί και το Κογκρέσο αντιδρά σε νέο οικονομικό πακέτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk