Ερχονται ομόλογα για τους ομογενείς

Την κυκλοφορία «ομολόγων της Διασποράς» προήγγειλε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας (roadshow) που θα συνεχιστεί σήμερα σε Παρίσι και Φραγκφούρτη. Τα ομόλογα θα απευθύνονται σε Ελληνες που ζουν σε χώρες του εξωτερικού και οι οποίοι θα κληθούν να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας για την επάνοδο στις διεθνείς αγορές το 2011. Στην περιοδεία συνοδεύουν τον έλληνα υπουργό οι τρεις επικεφαλής της τρόικας: ο Δανός Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Βέλγος Σέρβας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αυστριακός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την κυκλοφορία «ομολόγων της Διασποράς» προήγγειλε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας (roadshow) που θα συνεχιστεί σήμερα σε Παρίσι και Φραγκφούρτη. Τα ομόλογα θα απευθύνονται σε Ελληνες που ζουν σε χώρες του εξωτερικού και οι οποίοι θα κληθούν να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας για την επάνοδο στις διεθνείς αγορές το 2011. Στην περιοδεία συνοδεύουν τον έλληνα υπουργό οι τρεις επικεφαλής της τρόικας: ο Δανός Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Βέλγος Σέρβας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αυστριακός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από ελληνικής πλευράς τον υπουργό πλαισιώνουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλός του κυρία Μόνα Παπαδάκου. Συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν στο «Βήμα» ότι το κλίμα στις επαφές με τους ξένους επενδυτές ήταν σαφώς βελτιωμένο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραχώρησε συνεντεύξεις στο τηλεοπτικό κανάλι Βloomberg, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο περιοδικό «Εconomist» και στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal».

Σήμερα το μεικτό κλιμάκιο βρίσκεται στο Παρίσι, όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φραγκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη συνέντευξη που έδωσε χθες στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου για τους Ελληνες του εξωτερικού, καθώς η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέσα στο 2011. Η συνέντευξη του υπουργού δόθηκε στο Λονδίνο, στο περιθώριο των συναντήσεων με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας στους οποίους παρουσίασε μαζί με τους κυρίους Τόμσεν και Ντερούζ την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

«Σχεδιάζουμε το αποκαλούμενο “ομόλογο της Διασποράς” και θεωρούμε ότι θα έχουμε επιτυχία» είπε ο υπουργός. Αναφερόμενος στη στάση των ξένων επενδυτών ο υπουργός είπε ότι οι αγορές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα και μόλις τώρα, αφού είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk