Επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον Τιτάνα στην Αλβανία

Μετά τη Βουλγαρία και τη FΥRΟΜ η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν επεξέτεινε την παραγωγική βάση της στην περιοχή των Βαλκανίων εγκαινιάζοντας μονάδα και στην Αλβανία. Σε μια χώρα όπου η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, η ελληνική εταιρεία επένδυσε 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου δυναμικότητας 1,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της αλβανικής αγοράς, καθώς και να αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα. Η διοίκηση του Τιτάνος ποντάρει πολλά στις μονάδες των Βαλκανίων και της Αιγύπτου ως αντιστάθμισμα στην πτωτική τάση των πωλήσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μετά τη Βουλγαρία και τη FΥRΟΜ η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν επεξέτεινε την παραγωγική βάση της στην περιοχή των Βαλκανίων εγκαινιάζοντας μονάδα και στην Αλβανία. Σε μια χώρα όπου η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, η ελληνική εταιρεία επένδυσε 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου δυναμικότητας 1,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της αλβανικής αγοράς, καθώς και να αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα.

Η διοίκηση του Τιτάνος ποντάρει πολλά στις μονάδες των Βαλκανίων και της Αιγύπτου ως αντιστάθμισμα στην πτωτική τάση των πωλήσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Το εργοστάσιο της Αntea Cement, μέλους του ομίλου Τιτάν, βρίσκεται στην περιοχή Βoka e Κuqe στην Κruja. Μέτοχοι στην Αntea Cement είναι επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) και ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός (ΙFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα πραγματοποίησε την τελετή των εγκαινίων και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα εγκαίνια αυτού του εργοστασίου τσιμέντου είναι σημαντικό γεγονός για την Αλβανία, είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την ανάπτυξη της χώρας,έχει γίνει χρήση εξαιρετικής τεχνολογίας και έχουν προβλεφθεί διαδικασίες εξαγωγής. Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχουν δυσκολίες που απορρέουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά επίσης είναι γεγονός ότι η αλβανική οικονομία είναι σφριγηλή, με αξιοθαύμαστο ρυθμό ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος ότι το εργοστάσιο της Αntea σύντομα θα λειτουργεί στη μέγιστη παραγωγική δυνατότητά του. Διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω όλες τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε η παραγωγή τσιμέντου να χρησιμοποιείται εντοπίως, προκειμένου να επιταχυνθούν η οικοδόμηση και η ανάπτυξη της χώρας. Θα καταβάλουμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια και για την εξαγωγή αυτού του προϊόντος».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τσιμέντων Τιτάν κ. Δ. Παπαλεξόπουλος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων δήλωσε: «Εχουμε αναλάβει μια σημαντική μακροπρόθεσμη δέσμευση στην Αλβανία επειδή πιστεύουμε στο μέλλον της χώρας. Ως σοβαρός βιομηχανικός επενδυτής, επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε κέρδος για τους μετόχους μας, αλλά θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που να ωφελεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κοινωνία».

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Τιτάν έχει παρουσία σε 12 χώρες και διατηρεί 13 εργοστάσια τσιμέντου σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk