Παπακωνσταντίνου στη Wall Street JournalΤο πακέτο των 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί

O υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal πως ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

Την εκτίμηση ότι το υψηλό κόστος του μακροπρόθεσμου χρέους του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Wall Street Journal».

O υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. «Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα θετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προβάδισμα, καθώς έχει ήδη μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2010. Για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο υπουργός τόνισε : «Είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια ζημιά την οικονομία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ δύσκολες και σκληρές τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση των συντάξεων, περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. «Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως χωρίς το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση. Όπως είπε αυτό θα συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

«Είχα πολλές δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών. Ίσως, όμως, ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίσθηκα απέναντι στο χρόνο ώστε το πακέτο οικονομικής στήριξης να εκταμιευθεί εγκαίρως και να συνεχισθεί κανονικά η εξυπηρέτηση τους χρέους. Η λύση, ήρθε πάνω στην ώρα», δήλωσε στην Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών.

Σε άλλη συνέντευξή του εξάλλου στους βρετανικούς Financial Times, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «διάλυση της Ευρωζώνης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα πυροδοτούσε μαζικές πωλήσεις σε άλλες «περιφερειακές αγορές ομολόγων», όπως αποκαλούνται οι αγορές χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk